HC Lev Praha

Aktualizováno 20. 4. 2012 15:56
Profil týmu KHL HC Lev Praha

HC Lev Praha je nově vznikající český hokejový klub, který bude od sezóny 2012/2013 nastupovat v Kontinentální hokejové lize.

Historie

Historie myšlenky dovést KHL i do Česka sahá do roku 2010, kdy se o licenci hokejového svazu ucházel tým z Hradce Králové, vedení českého hokeje však žádost nakonec zamítlo. Klub se ihned přestěhoval do Popradu, kde se mu sice nepodařilo vyřídit všechny náležitosti pro sezónu 2010/2011, v říjnu 2010 však byl Lev přijat za člena Slovenského hokejového svazu a dostal tak možnost nastupovat v soutěži od sezóny 2011/2012. Prezident ligy potvrdil účast klubu v dubnu 2011, oficiálně schválená pak byla o měsíc později.

Trenérem mužstva byl v sezóně 2011/2012 Radim Rulík. Základ týmu tvořili hráči z České a Slovenské republiky, mezi nejznámější jména patřili brankář Tomáš Duba, obránci Branislav Mezei, Martin Štrbák a Karel Štrba či útočníci Václav Nedorost, Lubomír Bartečko, Juraj Mikúš, Tomáš Netík nebo Rastislav Špirko. Řada z nich však byla poté, co bylo jasné, že klub se neprobojuje do vyřazovací části, uvolněna na hostování do západoevropských celků.

V sezóně 2011/2012 klub působil v Bobrovově divizi ve Východní konferenci. V 54 zápasech si připsal 54 bodů za 13 výher za tři body, tři výhry v prodloužení, devět proher v prodloužení a 29 po normální hrací době s celkovým skóre 125:162. Výsledkem bylo konečné 10. místo v konferenci a skončení sezóny před branami play-off.

Přesun do Prahy

V průběhu roku 2012 se začalo spekulovat o přesunu klubu do Prahy. Začalo to změnou vlastníka, když původního majitele HC Lev Hradec Králové, s.r.o., nahradila společnost Společnost Hockey Club Lev Praha, a.s., zapsaná do obchodního registru 28. prosince 2011 u Městského soudu Praha. Jediným akcionářem Hockey Club Lev Praha byla společnost PPK Real, s.r.o. Praha. V představenstvu společnosti Hockey Club Lev Praha jsou Jan Musil, Roman Slavčev a Bohuslav Strejc, v dozorčí radě pak Jan Růžička, Sergej Zajcev a Pavol Mertus. Další procenta pravděpodobnosti přesunu klubu pak zvýšil samotný šéf KHL Alexander Medveděv v březnu, když potvrdil, že v příští sezóně se bude soutěž hrát v českém hlavním městě v O2 Aréně.

Přesun klubu do Prahy postupně dostával konkrétnější obrysy, když byla nejprve schválena žádost o licenci ČSLH, následně začala jednání s trenéry a zřejmě i hráči. Na konci dubna 2012 je zatím jasné, že tým povede dvojice Josef Jandač a Radim Rulík, generálním manažerem týmu bude Lotyš Normunds Sejejs. Současně s tím došlo ke změně vlastnické struktury klubu, když polovičním vlastníkem se stala švýcarská energetická společnost A-Energy a mluví se také o vstupu ruského giganta Gazpromu do klubu. Jediným sporným bodem je tak zatím působiště nového klubu. Sídlo si Lev zvolil v Tipsport Aréně, kde svoje zápasy hraje Sparta Praha, o tom, kde bude hrát zápasy, se zatím jedná.

 

Právě se děje

Další zprávy