Fotbalisté Uruguaye

Aktualizováno 21. 2. 2012 14:18
Profil uruguayského reprezentačního týmu.
Fotbalisté Uruguaye
Fotbalisté Uruguaye | Foto: Tomáš Kubánek

Tým ze země, která hostila úplně první mistrovství světa. Čtrnáct týmů v roce 1930 bojovalo o premiérový titul, ale ten zůstal doma, v Montevideu. Uruguay se poprvé stala šampionem ve fotbale, pak to zopakovala ještě v roce 1950.

Od té doby spíš paběrkuje, několikrát se jí stalo, že na MS vůbec nepostoupila, například v roce 2006 do Německa. Na šampionátu v Africe v roce 2010 však dopadla z jihoamerických týmů úplně nejlépe, skončila čtvrtá a vyrovnala tak nejlepší poválečný výsledek z roku 1970, kdy také hrála semifinále. Vzestup formy potvrdili modrobílí i na kontinentálním mistrovství Jižní Ameriky v roce 2011, ve kterém zvítězili.

Nejlepšími střelci v uruguayské historii jsou dosud hrající Diego Forlán (32 branek) a Héctor Scarone (hrál do roku 1930 a dal v 52 zápasech 31 branek). Dalšími oporami současného výběru jsou Luis Suaréz z Liverpoolu, Edinson Cavani a Walter Gargano z Neapole, Nicolás Lodeiro z Ajaxu, Martín Cáceres z Juventusu, Sebastián Abreu z Botafoga nebo Maxi Pereira z Benfiky Lisabon. Trenérem mužstva je Óscar Tabárez, v žebříčku FIFA patří Uruguayi v únoru 2012 čtvrté místo.

 

Právě se děje

Další zprávy