Fotbalisté Slovenska

Aktualizováno 21. 2. 2012 11:02
Profil slovenského národního fotbalového týmu.
Fotbalisté Slovenska
Fotbalisté Slovenska | Foto: Sport

Slovenský fotbalový svaz je od roku 1993, kdy se rozdělilo Československo, samostatným členem FIFA. Předtím jím byl během válečných let 1939 - 1945.
Ale také v dobách československé federace se slovenští fotbalisté ukazovali jako výteční hráči. Při triumfu Československa na mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě byl kapitánem týmu Anton Ondruš a v mužstvu trenérů Ježka (Čech) a Vengloše (Slovák) převažovali slovenští hráči (14 z celkových 22).
Nejslavnějším týmem Slovenska je Slovan Bratislava.
Samostatné Slovensko na světovém šampionátu poprvé hrálo v roce 2010 v Jihoafrické republice, kam se tým probojoval z kvalifikační skupiny, v níž vyřadil Česko. Na samotném šampionátu dokázali Slováci postoupit ze silné skupiny s Itálií a v osmifinále podlehli těsně Holandsku 1:2.
Nejlepším hráčem současnosti je Marek Hamšík z SSC Neapol, zdatně mu sekunduje také bývalý hráč Sparty Praha Juraj Kucka, který působí v FC Janov, Martin Škrtel z FC Liverpool, Erik Jendrišek z Freiburgu nebo Vladimír Weiss z Espanyolu Barcelona. V kádru mužstva působí také zástupci české Gambrinus ligy Michal Breznaník ze Slovanu Liberec a Marek Bakoš z Plzně. Slovensko je v polovině února 2012 na 38. místě žebříčku FIFA.

 

Právě se děje

Další zprávy