Fotbalisté Řecka

Aktualizováno 4. 2. 2012 13:45
Profil fotbalového reprezentačního týmu Řecka.
Fotbalisté Řecka
Fotbalisté Řecka | Foto: Reuters

Řecký národní fotbalový tým je v poslední době pravidelným účastníkem světových a evropských šampionátů.

První účast na evropském šampionátu zaznamenali reprezentantni Řecka v roce 1980 v Itálii, premiérový světový šampionát si pak připsali v roce 1994 ve Spojených státech. V obou případech však vypadli již v základní skupině. Velký obrat přišel s evropským šampionátem v roce 2004 v Portugalsku, kde svěřenci trenéra Otto Rehhagela vsadili na defenzivní taktiku a přestože se jejich hra potýkala s velkou kritikou, dokráčeli s ní Řekové až pro evropské zlato, když v semifinále vyřadili český tým a ve finále porazili 1:0 domácí Portugalsko. Že však šlo o ojedinělý úspěch, dokázaly následující dva velké podniky - Euro 2008 a světový šampionát o dva roky později - ve kterých Řekové vypadli hned v základní skupině, v prvním případě dokonce neuhráli jako obhájci titulu ani bod.

Na evropský šampionát v roce 2012 se však Řekové probojovali, a to dokonce z prvního místa, když ve skupině s Chorvatskem, Izraelem, Lotyšskem, Gruzií a Maltou ani jednou neprohráli a připsali si 24 bodů. Nutno však dodat, že z vítězů skupin si připsali nejmenší počet vstřelených gólů (14 z 10 zápasů) a ofenzivní fotbal tak od nich na závěrečném turnaji zřejmě očekávat nelze. Řecko bude ve skupině A soupeřem České republice, Polsku a Rusku.

Mezi nejznámější hráče, kteří budou oporami svého týmu pravděpodobně i v Polsku a Ukrajině, patří především Giorgos Samaras ze Celticu Glasgow, veterán Giorgos Karagunis z Panathinaikosu Athény, Vasilis Torosidis z Olympiakosu Pireus, Angelos Charisteas z Panetolikosu a Nikos Lyberopulos z AEK Athény. S výjimkou Samarase a Torosidise jde o hráče starší třiceti let, takže Řekové možná budou mít na šampionátu problém s přechodem generací. Na poslední zápasy v roce 2011 bylo nominováno takových hráčů hned osm, zajímavé však je, že ani jeden z nich nebyl obránce, čili stěžejní hráč řeckého systému hry. Z historie patří mezi nejslavnější řecké hráče Theodoros Zagorakis (nejčastější reprezentant se 120 starty), Angelos Basinas, Nikos Anastopulos (nejlepší střelec s 29 přesnými zásahy) nebo Nikos Machlas. Současným trenérem mužstva je Portugalec Fernando Santos, který navazuje na dlouhodobou práci Otto Rehhagela, který strávil u řecké reprezentace devět let. Mezi kouči z historie najdeme i českého trenéra Jana Kopsivu, který byl druhým trenérem mužstva v letech 1930-1932. Nejznámějšími řeckými týmu jsou Panathinaikos Athény, Olympiakos Pireus nebo AEK Athény, v řecké nejvyšší soutěži v týmu AO Kerkyra působí na začátku roku 2012 i český záložník Jan Hable.

Statistika řeckého týmu s českým mužstvem vyznívá ve prospěch celku z jihu Evropy, který ve čtyřech vzájemných zápasech dvakrát vyhrál a dvakrát remizoval. S týmem Československa je však bilance opačná, resp. pět vítězství z pěti zápasů pro československý výběr. Na začátku února 2012 jsou Řekové na 14. místě žebříčku FIFA.

 

Právě se děje

Další zprávy