Fotbalisté Nigérie

Aktualizováno 21. 2. 2012 10:27
Profil nigerijského fotbalového národního týmu.
Fotbalisté Nigérie
Fotbalisté Nigérie | Foto: Sport

Na mistrovství světa hrála už čtyřikrát (1994,1998, 2002 a 2010) a dvakrát (v prvních dvou případech) postoupila ze skupiny do semifinále.
Éra hráčů jako Jay-Jay Okocha či Sunday Oliseh je však pryč a devadesátá léta minulého století zůstávají nepřekonatelnou historií. V juniorských kategoriích tehdy vyhrály nigerijské týmy světové turnaje - například týmy do sedmnácti let v letech 1985 a 1993, a vrchol nigerijského fotbalu se pak datuje rokem 1996, kdy Nigérie vyhrála olympijský turnaj v Atlantě.
Nigérie je také průkopníkem ženského fotbalu na africkém kontinentu.
Ve světovém žebříčku patří nyní Nigérii 56. místo, v africkém 8. Nigérie dvakrát vyhrála Africký pohár národů (1980, 1994), v roce 2012 se na něj však nedokázala kvalifikovat. V kádru patří mezi největší hvězdy hráči hrající v anglické Premier League, mezi nimi například Obi Mikel z Chelsea, Victor Anichebe z Evertonu nebo Shola Ameobi z Newcastelu United, dále Obafemi Martins z Rubinu Kazaň, Joseph Yobo z Fenerbahce, Taye Taiwo z AC Milán, Ikechukwu Uche z Granady, Victor Obinna z Lokomotivu Moskva nebo Chinedu Obasi ze Schalke 04. Trenérem mužstva je Stephen Keshi. Ze slavné generace největších úspěchů byl až donedávna reprezentantem Nwankwo Kanu, který nyní hraje za Portsmouth.

 

Právě se děje

Další zprávy