Video ve fotbale

Aktualizováno 12. 2. 2012 23:12
Video ve fotbale.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Zcela regulérní a neuznaná branka Franka Lamparda v osmifinále s Německem, ale také záhadně neuznaný gól USA v zápase se Slovinskem nebo naopak sporný ofsajdový gól Carlose Teveze do sítě Mexika či postupová trefa Francie, která padla po ruce Thierryho Henryho. Tyto kontroverzní situace z poslední doby zvedly vlnu zájmu o zavedení videotechnologie do fotbalu. Zatímco většina fanoušků i odborníků je jednoznačně pro, FIFA (světová organizace zastřešující fotbalové asociace) vedená Seppem Blatterem je stejně jednoznačně proti.

K prosazení videa do pravidel jsou ale klíčové právě hlasy FIFA. Při rozhodování o nových pravidlech fotbalu má tato organizace čtyři hlasy, další čtyři mají z historických důvodů anglická, velšská, severoirská a skotská organizace. K uznání návrhu je ovšem potřeba šesti z celkových osmi hlasů, přičemž při posledním hlasování o videu (v březnu 2010) pro jeho zavedení zvedli ruku jen Angličan a Skot.

Co s tím?
(ZDE v diskusi pod blogem o videorozhodčím můžete napsat svůj názor a přečíst si mínění jiných)

Zatímco stoupenci videa argumentují větší férovostí hry, FIFA naopak tvrdí, že by zavedení videa ubralo fotbalu na dramatičnosti, bylo by finančně nákladné (a tedy nemožné zavést na všech úrovních), prodlužovalo by zápas (ve smyslu delších prostojů) a navíc by posunulo rozhodnutí jen o jednu instanci dál. Navíc i interpretace videozáznamu by prý stejně byly různé.

Tyto problémy jsou ale podle zastánců videa řešitelné. Videorozhodčí by byli jen na největších akcích (podobně jako je „jestřábí oko“ na velkých tenisových turnajích či v kriketu), mohli by být využiti jen v určitém počtu případů (podobně jako „challenge“ v tenise) a konečné rozhodnutí by leželo na bedrech hlavního sudího (jako příkladně v hokeji).

Alternativou k videotechnologiím je zavedení dalších asistentů hlavního rozhodčího, takzvaných brankových rozhodčích. Ti už byli zkoušeni v základních skupinách ročníku Evropské ligy 2008/2009 a výsledky tohoto testu se osvědčili. Proto došlo od následující sezóny k jejich regulérnímu zavedení k evropských klubých soutěžích, objevili se také v kvalifikaci o Euro 2012 a budou působit i na samotném šampionátu. Brankoví rozhodčí nezasahují přímo hry a také nemají praporek, mohou však na hřiště vstoupit. Fungují především jako poradci hlavního rozhodčího, s nímž komunikují minivysílačkou. Někteří hráči si však stěžují, že ani tito noví arbitři nedokážou posoudit všechny sporné situace. Zavedení brankových rozhodčích kromě Blatterovy FIFA podporovaly i některé fotbalové osobnosti, například Pelé.

 

Právě se děje

Další zprávy