SK Slavia Praha

10. 2. 2012 19:04
Profil fotbalového klubu SK Slavia Praha

Slavia Praha je nejstarší fotbalový klub v České republice, založený již v roce 1892.

Vršovický celek získal 17 ligových titulů (naposledy v roce 2009), třikrát se stal vítězem domácího poháru, a dříve se pravidelně účastnil evropských pohárů. V roce 1938 vyhrál Středoevropský pohár (Mitropa Cup), předchůdce současných evropských pohárů, dnes však prochází výkonností i finanční krizí.

Počátky

Slavia byla v počátcích existence spjata s národním sebeurčením, proto byla trnem v oku rakouských úřadů. Klub musel být dokonce dvakrát zakládán (původně se Slavia věnovala cyklistice), základy současného oddílu byly položeny v roce 1895. Za oficiální barvy týmu byly zvolené slovanské barvy červená a bílá a do znaku byla umístěna pěticípá hvězda jako symbol naděje v nelehkých časech.

Dominance do 2. světové války

Od počátku Slavia dominovala fotbalové scéně v českých zemích a na přelomu tisíciletí vyhrála šest z devíti ročníků neoficiálního mistrovství Čech. První porážku zaznamenal červenobílý klub až po dvanácti letech od SK Smíchov. V roce 1913 Slavia získala svůj první oficiální titul v Mistrovství Českého svazu fotbalového. Po válce Slavia českému fotbalu nadále vévodila, když desetkrát vyhrála Středočeský pohár. Po založení profesionální ligové soutěže v roce 1925 se stala jejím prvním vítězem. V té době ve Slavii chytal slavný František Plánička a trénoval jí anglický kouč Johhny Madden. V první polovině 20. století Slavia získala čtrnáct ze sedmnácti titulů a jako tehdejší jednička české kopané reprezentovala Československo ve Středoevropském poháru, který v roce 1938 vyhrála (jde o jediný mezinárodní triumf Slavie). V tomto období zářil za sešívané barvy kanonýr Josef "Pepi" Bican.

Ústup ze slávy

Komunistický převrat však, jako pro řadu dalších klubů, znamenal pro Slavii ústup ze slávy a výsledkem bylo několik sestupů do druhé ligy. Stabilní návrat pak přišel až v sedmdesátých letech, kdy slávistické mužstvo táhli František Veselý a František Cipro.

Návrat na výsluní

Definitivní návrat na špici tabulky však znamenal až návrat k demokratickým poměrům v roce 1989, po němž do české fotbalové kotliny zavítal fenomén dosud nevídaný - americký miliardář Boris Korbel. Ten chtěl ze Slavie vytvořit velkoklub, a nakoupil proto zahraniční hráče, jako Dragišu Biniče nebo Vladimíra Tatarčuka. Očekávaný úspěch v domácích ani evropských soutěžích však nepřišel, a Korbel proto po sezóně 1992/1993 přenechal klub finanční skupině PPF. S nástupem bývalého hráče Františka Cipra a s generací výborných fotbalistů, jako Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Radek Bejbl či Jan Suchopárek, tým získal v sezóně 1995/1996 po 49 let opět mistrovský titul. Po úspěšném Euru 1996 však většina těchto hráčů odešla do zahraničí a Slavia se opět vrátila až za svého rivala Spartu. V roce 1997 klub převzala anglická finanční skupina ENIC.

Nový stadion i finanční krach

S ní však také přicházely jen skromné úspěchy, zejména na evropské scéně - v letech 1999 a 2002 Slavia vyhrála domácí pohár, v roce 1998 se dostala do čtvrtfinále Poháru vítězů pohárů a v roce 2000 do čtvrtfinále Poháru UEFA. Do základní skupiny Ligy mistrů se v této době nikdy neprobojovala, i když k tomu měla v sezóně 2000/2001 slibně nakročeno. Slavii v té době však tížil ještě jeden problém - nevyhovující stadion v Edenu. Červenobílí proto hráli v pronájmu na stadionu na Strahově a do nového Edenu se vrátili až v roce 2008.

Mezitím však tým pod vedením Karla Jarolíma postoupil do základní části Ligy mistrů a po třetím místě pokračoval na jaře v Poháru UEFA. První soutěžní utkání na novém stadionu v roce 2008 Slavia proměnila v mistrovský titul a o rok později si jej zopakovala. V té době však Slavii začali tížit finanční problémy (majortiními vlastníky kluby byli od roku 2006 Petr Rosen a Tomáš Doležal) a spory ve vedení, které dolehly i na hráče. Ročník 2010/2011 Slavia zakončila hluboko pod příčkami, na kterých ještě nedávno byla zvyklá být. Frustrace fanoušků vyvrcholila v semifinále poháru na jaře 2011, kdy o poločase vtrhli na hřiště a začali demolovat vybavení stadionu. Cíl by jediný - změna vedení.

Ta nakonec přišla s bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem, který klub oddlužil, hráčům zaplatil dlužené výplaty a hodlal tým stabilizovat. Na podzim 2011 navíc po nevydařených výsledcích angažoval k týmu trenéra Františka Straku, dosud zarytého sparťana, což vyvovalo ve slávistickém táboře bouři nevole. Strakovi se však ve Slavii zatím příšli nedaří, vršovický celek je po polovině soutěže ročníku 2011/2012 desátý.

Stadion, slavní hráči a trenéři

Slavia Praha hraje své zápasy v Synot Tip Areně v Praze - Vršovicích, s kapacitou 21 tisích diváků. Klubovými barvami jsou červená a bílá. Mezi nejslavěnjší hráče, vyjma jmenovaných, patří Antonín Puč, Ota Hemele, Rudolf Vytlačil, Pavel Kuka, Patrik Berger, Luboš Kubík, Ivo Knoflíček nebo Stanislav Vlček, nejznámějšími trenéry pak jsou František Cipro, Karel Jarolím nebo Miroslav Beránek.

 

Právě se děje

Další zprávy