Milan Baroš

1. 2. 2012 14:48
Profil českého fotbalového útočníka Milana Baroše

Milan Baroš je jeden z nejlepších českých fotbalových hráčů současnosti, útočník a mnohanásobný reprezentant.

Klubová kariéra

Baroš zahájil fotbalovou kariéru v rodných Viganticích, v deseti letech však odešel do nedalekého Rožnova a o dva roky později do Baníku Ostrava. V ostravském klubu také poprvé nahlédl do seniorského fotbalu a prokázal své střelecké kvality, když v sedmasedmdesáti duelech překonal brankáře soupeře třiadvacetkrát. Jeho talentu si všiml slavný britský Liverpool, kam Baroš, aniž by prošel slavnými pražskými S, v lednu 2002 zamířil. Za Reds nastupoval Baroš tři sezóny, odehrál 90 zápasů a vsítil 23 branek. Poslední sezóna se mu však již tak nepovedla a s příchodem nového trenéra Beníteze dostával méně příležitostí. Rozhodl se proto pro odchod do dalšího anglického klubu - Aston Villy. V dresu birminghamského celku se mu celkem dařilo v prvním ročníku, ve druhém se však zranil, a rozhodl se proto pro odchod (celkem v Aston Ville nastřádal 42 zápasů a 9 branek). Jako další štaci si zvolil francouzský Olympique Lyon, kde se setkal se svým bývalým trenérem z Liverpoolu Gerárdem Houllierem. Ten však po roce odešel a s tím začaly i Barošovy trable. Přestal hrát, byl obviněn z rasismu proti černému protihráči a na dálnici jej zastavili policisté při překročení povolené rychlosti. Nevyhnutelně tak následovala výměna a Baroše si vybral anglický Portsmouth. Zde se sice český kanonýr střelecky neprosadil (odehrál 12 duelů), zato si připsal zisk trofeje z nejstarší klubové soutěže světa - FA Cupu. Trvalého kontraktu se však nedočkal, a proto se vracel zpět do Lyonu. Zde se však dlouho neohřál (celková statistika v Lyonu 30 startů a 7 branek) a byl prodán do tureckého Galatasaraye Istanbul. Ve městě u Bosporu Baroš pookřál a ačkoliv se zde několikrát zranil, dokázal se vždy rychle vrátit zpět a dosud (1. 2. 2012) v jedenaosmdesáti odehraných duelech nastřádat velmi solidních 47 branek. Během poslední sezóny 2011/2012 se také stal členem Klubu ligových kanonýrů pro střelce s více než stovkou gólů v prvoligových zápasech.

Reprezentační kariéra

Reprezentační kariéru zahájil Baroš v roce 2001, fotbalový svět pak oslnil zejména na evropském šampionátu v roce 2004, kdy v pěti zápasech vstřelil pět gólů a získal titul nejlepšího střelce mistrovství. Kromě závěrečného turnaje Starého kontinentu hrál také na světovém mistrovství v roce 2006, ale vinou zranění nastoupil jen k jednomu utkaní, ve kterém navíc musel být střídán. Jeden duel si pak připsal i na mistrovství Evropy v roce 2008. V dubnu 2009 byl na několik měsíců z reprezentace vyloučen pro porušení životosprávy, s nástupem Ivana Haška se však do národního týmu vrátil. Celkem Baroš odehrál za Českou republiku do konce roku 2012 85 zápasů, v nichž vstřelil 39 branek, čímž se zařadil za Jana Kollera na druhé místo v pořadí nejlepších střelců reprezentace.

Největší úspěchy

Největšími Barošovými úspěchy je vítězství v Lize mistrů v sezóně 2004/2005 s Liverpoolem, zisk jednoho mistrovského titulu s Lyonem (2006/2007) a vítězství v FA Cupu s Portsmouthem (2008). V roce 2002 se také stal s týmem do jedenadvaceti let evropským šampionem a o dva roky později bronzovým medailistou se seniorským týmem na mistrovství Evropy.

Baroš je ženatý a v září 2009 se mu narodil syn Patrik. Je typem důrazného útočníka s všestranným zakončením a gólovým instinktem. Měří 183 centimetrů a váží 83 kilogramů. Kromě fotbalu se angažuje také při budování mládežnické akademie v rodných Viganticích.

 

Právě se děje

Další zprávy