Lukáš Přibyl

13. 2. 2012 11:58
Profil bývalého manažera Sparty Praha Lukáše Přibyla

Lukáš Přibyl, bývalý místopředseda fotbalové Sparty Praha, zemřel pravděpodobně na selhání srdce ve čtvrtek 9. února 2012 ve své kanceláři v Praze na Letné.

Kromě Sparty pracoval Přibyl také v Bohemians 1905, kterému pomáhal ve složitém sporu o pravost názvu s původním majitelem značky Michalem Vejsadou. Do fotbalového prostředí se dostal v roce 1998 jako sportovní redaktor České televize, odkud v roce 2005 odešel do Sparty Praha na pozici tiskového mluvčího a později i člena představenstva. Z Letné se následně v roce 2007 stěhoval do Vršovic, kde působil jako ředitel "pravé" Bohemky. Z rodinných důvodů však v roce 2010 klokany opustil a vydal se na dráhu sportovního manažera do agentury Sport Invest. Odsud si jej v listopadu 2011 vytáhla zpět Sparta, resp. její majitel Daniel Křetínský, aby mu pomohl jako jeho "pravá ruka" budovat novou Spartu.

Spor o Bohemians

Přibyl byl spojen se známým sporem o pravost jména Bohemians, kvůli kterému dokonce usedl na lavici obžalovaných. Podle obžaloby měl spolu se současným členem dozorčí rady klubu Petrem Svobodou neoprávněně použít práva na tři hráče z konkurzní podstaty a peníze utržené za jejich prodej (mj. Jana Morávka do Schalke 04) nevložil do konkurzní podstaty, ale použil je na chod klubu. Přibyl za to dostal v září 2011 od obvodního soudu tříletý podmíněný trest se zkušební dobou čtyři roky za poškození věřitele a porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Soud oběma mužům zároveň na osm let zakázal působit v představenstvech společností a v dozorčích radách a uložil jim také zaplatit náhradu škody ve výši zhruba 8,7 milionu korun. Oba se proti rozsudku odvolali, čemuž vyhověl Městský soud v Praze a den před Přibylovou smrtí vrátil případ zpět Obvodnímu soudu pro Prahu 10 k novému projednání.

Přibyl byl známý kamarádskou a komunikativní povahou. Podařilo se mu do Sparty přivést Jaroslava Hřebíka i se dohodnout na ukončení spolupráce s ikonami Sparty Tomášem Řepkou a Jaromírem Blažkem. Nikdy se však netajil tím, že je fanouškem Bohemians. Přibyl se angažoval také při prodeji Sazky, kdy mediálně radil jednu ze zájemců o koupi Radovanu Vítkovi. Byl také blízkým spolupracovníkem trenéra reprezentace Michala Bílka.

Přibyl byl ženatý a měl jednoroční dceru. Zemřel ve věku 33 let.

 

Právě se děje

Další zprávy