František Straka

3. 10. 2011 10:58
František Straka, fotbalový trenér

František Straka (*28.5.1958) je bývalý český fotbalista, který v současnosti působí jako trenér u pražské Slavie.

Straka během své aktivní kariéry obránce hrál především za Spartu, kde za devět sezon (1979-88) odehrál na 223 zápasů a vstřelil deset branek. Poté se vydal na dráhu fotbalového internacionála, během níž si vyzkoušel mimo jiných německých klubů i dres Borussie Mönchengladbach. Kariéru zakončil (1998) v německé Viktorii Köln.

Návrat do Sparty

O dva roky později se Straka, přezdívaný právě kvůli svému německému působení "Franz", poprvé vrhnul na trénování, a sice u regionálního klubu Wuppertal, v němž již dříve působil jako hráč. V sezoně 2002 přišel jako asistent do Teplic, které po bídném startu do sezony vyhodily trenéra Františka Cipra, a Straka jako jeho nástupce dovedl tým až ke čtvrtému místu v lize.

Jeho působení v Teplicích přilákalo zájem fotbalové Sparty, která jej angažovala na místo vyhozeného Jiřího Kotrby. Straka v sezoně 2003-04 na titul se Spartou nedosáhl, nicméně na podzim Letenští pod jeho vedením předváděli skvělý fotbal a suvěrénně vládli domácí lize. Přesto byl Straka odvolán a jeho místo přes protesty fanoušků zaujal Jaroslav Hřebík.

Za sedm let devět štací

Během následujících sedmi let (2005-2011) vystřídal František Straka na devět různých štací. Trénoval mimo jiných na Krétě (Ofi Kréta), v Rakousku (Tirol Innsbruck), Německu (LR Ahlen), Austrálii (North Queensland Fury), Česku (Plzeň, České Budějovice), Slovensku (Ružomberok) a naposledy Polsku (Arka Gdyně).

Na jeden jediný zápas se Straka stal také koučem českého národního týmu, když reprezentaci převzal po Petru Radovi a dovedl národní tým k výhře nad Maltou 1:0. Po tomto zápase jej u kormidla vystřídal do konce kvalifikačního cyklu na MS 2010 Ivan Hašek.

2011: Z kovaného sparťana trenér Slavie

Zatím poslední trenérskou štací se v pondělí 3.října 2011 stala pražská Slavia, kde po sérii nepřesvědčivých výsledků nahradil Michala Petrouše.

Nečekané angažmá vyvolalo bouřlivé reakce fotbalové veřejnosti, která doposud i pro výroky samotného Straky vnímala "Franze" jako kovaného sparťana, jehož angažmá u městského rivala je naprosto vyloučené.

Straka politikem

Straka měl krom fotbalu i politické ambice. V roce 2006 chtěl kandidovat za KDU-ČSL do poslanecké sněmovny, ale nakonec byl z kandidátky stažen.

Proslavil se neobratnými výroky urážejícími Vietnamce či homosexuály a celkově až přílišnou politickou naivitou.

Obvinění z braní kokainu

V roce 2005 byl některými médii (především Mladou frontou DNES) Straka obviňován z braní kokainu, nicméně tato obvinění se nakonec neprokázala. Sám Straka raději postoupil drogové trsty, aby tato podezření vyvrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy