Fotbalisté České republiky

3. 2. 2012 16:36
Profil fotbalového reprezentačního týmu České republiky

Česká fotbalová reprezentace je pravidelným účastníkem evropských a světových šampionátů, v posledních letech se jí však příliš nedařilo. Postup na evropský šampionát v Polsku a Ukrajině je tak šancí na změnu.

Samostatná Česká republika si připsala úspěchy na mistrovstvích Evropy v roce 1996 a 2004, kdy skončila na druhém, resp. třetím místě. Ze čtyř světových šampionátů pak startovala pouze na jediném, v roce 2006 v Německu, kde však skončila již ve skupině. Pokud bychom brali za předchůdce českého týmu reprezentaci Československa, pak se výčet úspěchů rozrůstá o evropské zlato z roku 1976 z Bělehradu, dvě světová stříbra z Itálie 1934 a Chile 1962 a dva evropské bronzy z let 1960 a 1980. Kromě toho reprezentanti se lvíčkem na prsou získali zlaté olympijské medaile z Moskvy 1980 a dvě stříbra v roce 1920 z Belgie a 1964 z Japonska.

Evropský šampionát v roce 2012 si český výběr zahraje díky úspěšně zvládnuté kvalifikaci, resp. její baráže, ve které zdolali celkovým poměrem 3:0 Černou Horu. Na závěrečném turnaji jej tak ve skupině A čekají Polsko, Řecko a Rusko.

Mezi nejúspěšnější hráče české fotbalové historie patří Pavel Nedvěd, Karel Poborský (nejvíce startů za národní tým - 118), Petr Čech, Vladimír Šmicer, Milan Baroš, Tomáš Rosický, Jan Koller (nejlepší střelec - 55 gólů), Marek Jankulovski, Jiří Němec či Patrik Berger. Z historie jsou nejvíce známá jména jako Josef Masopust (držitel Zlatého míče Evropy v roce 1962), Antonín Puč (nejlepší střelec reprezentace ČSR - 34 branek) Ladislav Vízek, Josef Bican, Antonín Panenka, Marián Masný, Andrej Kvašňák, František Plánička, František Veselý, Ivo Viktor, Jan Fiala, Jan Berger, Karol Dobiáš, Ladislav Jurkemik, Oldřich Nejedlý, Svatopluk Pluskal, Tomáš Pospíchal, Tomáš Skuhravý nebo Zdeněk Nehoda (nejvíce startu v dresu Československa - 90). Současným trenérem mužstva je Michal Bílek, před ním národní tým vedli například Dušan Uhrin, Karel Brückner či Ivan Hašek, v dobách bývalého Československa byli trenéry například Jozef Vengloš, Václav Ježek nebo Rudolf Vytlačil.

Nejslavnějšími českými/československými týmy jsou Sparta Praha, Slavia Praha, Sigma Olomouc, Baník Ostrava, Slovan Liberec, FK Jablonec, FK Teplice, v poslední době také Viktoria Plzeň a dříve rovněž Bohemians, Zbrojovka Brno či Dukla Praha. Ze slovenské části republiky k nim v době společné republiky patřili také Slovan Bratislava, Inter Bratislava nebo Spartak Trnava.

V žebříčku FIFA na začátku února 2012 patří České republice 31. příčka.

 

Právě se děje

Další zprávy