FK Viktoria Žižkov

14. 2. 2012 18:55
Profil fotbalového týmu FK Viktoria Žižkova

Viktoria Žižkov je jedním z účastníků fotbalové Gambrinus ligy v sezóně 2011/2012.

Počátky organizované kopané na pražském Žižkově spadají do počátku 20. století. Před založením oficiální ligové soutěže dokázal žižkovský tým porážet Spartu i Slavii a po založení Česköslovenské fotbalové ligy se v sezóně 1927/1928 stal jejím vítězem. Následovala účast ve Středoevropském poháru, kde "Viktorka" došla až do semifinále. Na konci třetího desetiletí bylo zdemolováno hřiště Viktoriánů na Ohradě a ani plány na výstavbu "placu" ve Strašnicích nevyšel. Proto hrál tým z pražské dělnické čtvrti na různých hřištích a absence vlastního stánku měla za následek pozvolný pád tabulkou, který byl dokonán v roce 1934 sestupem. O dva roky později se sice Viktorii podařilo vrátit zpět, většinou však bojovala o záchranu. Před koncem války Žižkov ještě do první ligy postoupil a hrál jí až do roku 1947, kdy jej čekal další sestup. Po převratu a přejmenování se pak již klub do nejvyšší soutěže nedokázal probojovat.

Zvraty po roce 1989

Obrat přišel těsně po Sametové revoluci, kdy do klubu vstoupil mecenáš Vratislav Čekan a pomocí posil dostal tým do nejvyšší soutěže v ročníku 1993/1994. Tehdy klub nejenže skončil v premiérové sezóně na osmém místě, ale dokázal také ve finále poháru porazit Spartu Praha a kvalifikoval se do Poháru vítězů pohárů. Zde však vypadl ve druhém kole s Chelsea. Další rok se Žižkov opět dostal do finále poháru, podlehl však Hradci Králové.

Vrchol pak přišel pro žižkovský fotbal na přelomu tisíciletí za poněkud rozporuplné éry Ivana Horníka. Tým se nejprve dvakrát dostal až na třetí místo tabulky, vyhrál pohár v roce 2001 a v Poháru UEFA vyřadil Glasgow Rangers, v roce 2003/2004 však sestoupil do druhé ligy a následně vypukla korupční aféra nebývalých rozměrů, ve které hrál důležitou roli i žižkovský boss. Trest pro pražský tým před startem druholigové soutěže zněl minus 12 bodů. Do první ligy se Žižkov podíval ještě v letech 2007-2009, poté však sestoupil a vrátil se do ní až v létě roku 2011. Po podzimní části sezóny 2011/2012 je tým z třetí pražské městské části v průběžné tabulce na posledním místě.

Mezi nejslavnější hráče klubové historie patří Marek Trval, Petr Gabriel, Luděk Stracený, Michal Bílek, Jozef Majoroš, Karel Poborský, Petr Vrabec, Aleš Pikl, Petr Pižanowski, Michal Holota, Petr Švancara, Tomáš Vaclík nebo Kennedy Chihuri. Nejznámějšími trenéry jsou pak Jiří Kotrba, Zdeněk Ščasný, Stanislav Griga, Josef Csaplár nebo Vlastimil Petržela. Současným trenérem je Roman Nádvorník.

 

Právě se děje

Další zprávy