1.FK Příbram

14. 2. 2012 0:57
Profil fotbalového týmu 1.FK Příbram

FK Příbram je poměrně nový tým první fotbalové Gamrinus ligy, který vznikl sloučením s Duklou Praha v roce 1997.

Od té doby vystřídal řadu názvů, nejdříve si ponechal historický Dukla, poté k němu přidal Příbram a od roku 2000 již používá název bez slavného armádního přízviska - FC Marila Příbram. Od roku 2008 má pak klub současný název 1. FK Příbram. Za celou dobu existence hrál tým první ligu, jedinou výjimkou bylročník 2007/2008, kdy však druhou nejvyšší soutěž vyhrál a vrátil se zpět mezi elitu.

Tým po většinu čas nepatřil mezi špičku soutěže, umisťoval se spíše v (horším) středu tabulky či bojoval o záchranu. Nejlepšího umístění dosáhl v sezóně 2000/2001, kdy skončil čtvrtý. O rok dříve pak byl šestý a dostal se do Poháru UEFA, kde však vypadl hned ve druhém kole s PAOK Soluň.

Poslední sezóna - 2011/2012 však Příbrami vyšla nad očekávání. Zásluha na tom je připisována novému trenérovi Davidu Vavruškovi, který mužstvu vštípil ofenzivní styl fotbalu a hráči jej přijali. Výsledkem je 6. místo a 27 bodů po podzimní části sezóny.

Majitelem klubu je od jeho založení kontroverzní podnikatel Jaroslav Starka. Mezi nejslavnější hráče krátké historie patří Marcel Mácha, Rudolf Otepka, Horst Siegl, Lukáš Jarolím, Daniel Šmejkal, Marek Kulič, Radek Sňozík, Daniel Huňa nebo Tomáš Wágner. Dřívějšími trenéry mužstva byli Jozef Chovanec, Karel Jarolím, Jiří Kotrba nebo Pavel Tobiáš.

 

Právě se děje

Další zprávy