FC Barcelona

Aktualizováno 17. 2. 2012 15:29
FC Barcelona je španělský (resp. katalánský) fotbalový velkoklub, několikanásobný vítěz Ligy mistrů, Superpoháru UEFA i španělské ligy a poháru

FC Barcelona je španělský (resp. katalánský) fotbalový velkoklub, několikanásobný vítěz Ligy mistrů, Superpoháru UEFA i španělské ligy a poháru.

Na svém kontě měla (k září 2011) čtyři trofeje za vítězství v Lize mistrů, čtyři vítězství v Poháru vítězů pohárů, čtyři Superpoháry UEFA, 21 ligových vítězství a 25 výher ve Španělském poháru.

Pod vedením Josepa Guardioly zažívá Barca jedno z nejúspěšnějších období - v roce 2009 získala šest různých pohárů (včetně výhry v Lize mistrů). V letech 2010 a 2011 přidal tým dvě ligová vítězství a následně, po výhře nad Manchesterem United v roce 2011, i další triumf v nejvyšší evropské klubové soutěži.

Výrazně tomu pomáhají výkony hvězd jakými jsou například Lionel Messi, Cesc Fábregas, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Carles Puyol nebo David Villa.

FC Barcelona byla založena v roce 1899 švýcarským obchodníkem Hansem Gamperem. Hlavní vlna popularity se vzedmula až o půl století později - kromě zisku několika ligových titulů byla spojena se jmény jako Ladislau Kubala, Estanislao Basora nebo César Rodríguez.

V roce 1957 se tým přestěhoval na Nou Camp (nebo Camp Nou, znamená "Nový stadion"). Počátek nové éry pak představoval především příchod Holanďana Johana Cruyffa, který po boku dalších hvězd - Carlese Rexacha, Juana Manuela Asensiho a Huga Sotila, vyhrál první španělský klubový titul od roku 1960.

Po penaltové porážce od Steauy Bukurešť v roce 1986 ve finále Ligy mistrů se Cruyff - tentokrát jako trenér - opět do týmu vrátil. Podařilo se mu vybudovat mužstvo, které bylo posléze označované jako "Tým snů".

V roce 1989 vyhrála Barcelona už svůj třetí titul v Poháru vítězů pohárů. Mezi lety 1991 a 1994 následovala nepřetržitá řada ligových titulů (kromě toho se v roce 1992 stal katalánský tým vítězem Evropského poháru).

Po čtvrtém vítězství v Poháru vítězů pohárů (pod vedením Bobbyho Robsona) následovalo, až do roku 2003, období bez výraznějšího úspěchu.

Pak ale z Rotterdamu přišel další Holanďan - Frank Rijkaard. Po počátečních neúspěších (hrozilo mu odvolání) došlo k velkému zvratu, kdy Barcelona skončila v sezóně 2003/2004 na druhém místě španělské ligy.

V jeho tým hrál například Ronaldinho, Deco, Samuel Eto'o, Rafael Márquez spolu s mladými hráči - například Víctorem Valdésem, Carlesem Puyolem, Xavim a Andrésem Iniestou. V následujících sezónách získala Barcelona dva ligové tituly a v sezóně 2005/2006 i titul v Lize mistrů (tým ve finále porazil londýnský Arsenal).

 

Právě se děje

Další zprávy