Česká hokejová reprezentace před mistrovstvím světa 2012

Aktualizováno 9. 5. 2012 11:31
Česká hokejová reprezentace před mistrovstvím světa 2012

Česká hokejová reprezentace bude jako na každém mistrovství světa patřit k hlavním favoritům turnaje.

Na švédsko-finském šampionátu obhajuje celek Aloise Hadamczika bronzové medaile z loňského šampionátu v Bratislavě. Od posledního šampionátu sehrál národní tým tradiční seriál Euro Hockey Tour (EHT). Na prvním z turnajů, finském Karjala Cup, český tým získal jedinou výhru 5:2 nad Švédskem. V následujících zápasech prohrál 0:4 s domácím Finskem a 1:2 s Ruskem. Celkově skončil na turnaji třetí.

Dalším turnajem byl ruský Channel One Cup, během nějž Češi prohráli v Chomutově se Švédskem 1:2, porazili 5:1 Finsko a po nájezdech zdolal Rusko 4:3. Celkově pak na tomto turnaji skončili druzí za Švédy. Třetí díl seriálu Euro Hockey Tour obstaraly Oddset games v únoru ve Švédsku, během nichž Češi porazili domácí výběr 2:1 na nájezdy, poté však dostali výprask od Finů 0:7, který vzápětí vrátili Rusům v poměru 4:0. I na tomto turnaji český tým obsadil druhé místo, dva body za prvními Švédy.

Posledním turnaje seriálu byly KAJOTbet Hockey Games v Brně ve dnech 26.- 29. dubna 2012, ve kterých Češi postupně porazili 5:3 Švédsko a 2:1 Rusko, mezi tím však prohráli s Finskem 2:3 po prodloužení. Celkově na turnaji skončili Češi opět druzí, celý seriál však po čtrnácti letech vyhráli s 20 body a nejlepším útokem ze všech týmů. Nejlepší bilanci má náš tým se Švédskem a Ruskem (8 bodů za dvě výhry v normální hrací době a jednu v prodloužení, resp. na nájezdy), nejhorší naopak s Finskem (4 body za jednu výhru a jednu prohru v prodloužení).

Kromě zápasů EHT odehrál český výběr v průběhu dubna zápasy Euro Hockey Challenge. Během nich nepoznal hořkost porážky, když vyhrál dvakrát v Lotyšsku (nejprve 4:3 na nájezdy, poté 3:1 v normální hrací době), následně dvakrát na domácím hřišti porazil Německo (jednou 3:2 v prodloužení, poté stejným výsledkem po nájezdech) a nakonec zdolal i dvakrát Slovensko (nejprve 3:1 v Praze a poté 3:2 po nájezdech v Bratislavě).

Během roku zaujali svými výkony především hráči KHL Jakub Petružálek, Kamil Kreps, Jiří Novotný či Lukáš Kašpar, kteří se do reprezentace podívali poprvé a potvrzovali svoje dobré výkony z klubové úrovně. Za pozornost stojí také návrat veterána Petra Nedvěda do českého národního týmu. Samostatnou kapitolou jsou pak posily z NHL, které by měly být tahouny mužstva na MS. Jde zejména o Tomáše Plekance z Montrealu, Aleše Hemského z Edmontonu či Davida Krejčího z Bostonu. Nejproduktivnějším hráčem českého týmu v letošní sezóně je před mistrovstvím světa 2012 Lukáš Kašpar s 10 body (4+6), před Jakubem Petružálkem s 9 body (6+3) a Petrem Nedvědem s 8 body (6+2). Petružálek s Nedvědem jsou také nejlepšími střelci, první zmíněná dvojice spolu s Jiřím Novotným (čtvrtý nejproduktivnější hráč, 4+3) navíc v dubnové přípravě tvořila nejúdernější formaci.

Program českého týmu na MS:

4. května, 16:15 hodin: ČR - Dánsko
5. května, 20:15 hodin: Švédsko - ČR
7. května, 16:15 hodin: ČR - Norsko
10. května, 20:15 hodin: ČR - Lotyšsko
11. května, 16:15 hodin: Itálie - ČR
13. května, 16.15 hodin: Rusko - ČR
15. května, 16:15 hodin: ČR - Německo

Pavouka turnaje s dalšími zápasy, aktuálními výsledky a losem vyřazovacích bojů najdete v grafice Aktuálně.cz.

Česká nominace (stav k 9. květnu 2012):

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL), Petr Mrázek (Ottawa 67´s/OHL).
Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Krejčík (Slavia).
Útočníci: Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Astana/KHL), Jan Kovář (Plzeň/Chomutov), Petr Koukal (Pardubice), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia), Petr Tenkrát (Sparta), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL), Michael Frolík (Chicago/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL), Martin Erat (Nashville/NHL).

 

Právě se děje

Další zprávy