Volby 2012: Kompletní výsledky, analýzy, rozhovory

13. 2. 2012 18:33
Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu znamenaly historicky nejhorší porážku vládních stran.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jiří Kropáček

Češi si po čtyřech letech zvolili nová krajská zastupitelstva. Velká část z nich využila krajských voleb k vyjádření názoru na vládu Petra Nečase.

Jednoznačným vítězem voleb se tak stala levice, která ovládla 11 krajů ze třinácti, v nichž se volilo. Sociální demokraté získali nejvíc hlasů v devíti krajích, komunisté ve dvou a mohou se tak těšit na to, že budou mít prvního hejtmana v historii. ODS dokázala uspět pouze v Plzeňském kraji, kde ji do voleb vedl Nečasem vyhozený exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

První kolo senátních voleb přineslo rovněž úspěch levice. V prvním kole nebyl přímo zvolen nikdo, do rozhodujícího druhého se kvalifikovalo 23 sociálních demokratů a 12 komunistů. Jelikož obě strany obhajovaly jen hrstku křesel, bylo už před druhým kolem zřejmé, že levice v horní komoře parlamentu posílí. ODS vyslala do druhého kola pouze 10 kandidátů. Špatně dopadly senátní volby pro pravici i v Praze: poprvé se do druhého kola v hlavním městě kvalifikoval komunista, jen v jednom ze čtyř pražských soubojů dokázal kandidát ODS obsadit první místo.

O konečné podobě obsazení senátorských křesel rozhodli občané volebních obvodů ve druhém kole ve dnech 19. a 20. října. ČSSD zvítězila ve 13 případech (celkem tak má v Senátu 46 zástupců), ODS obhájila čtyři posty (celkem mají v Senátů 15 lidí), Starostové a nezávislí prosadili dva kandidáty (celkem tři v rámci koalice TOP 09 a STAN, jeden samostatně), dva kandidáti se dostali za KDU-ČSL (celkem 5 v Senátu), pak dva nezávislí kandidáti, KSČM má jenom jednoho (v Senátu tak zasednou dva) a po jednom novém senátorovi má Strana zelených, Piráti a Ostravak. Účast v druhém kole dosáhla 18,61 %.

Aktuálně.cz pro vás připravilo rozsáhlý volební servis, to nejlepší a nejdůležitější z něj najdete na této stránce.

Analýzy výsledků

Exkluzivně

Příběhy voleb

Komentáře a blogy

Rozhovory

Předvolební analýzy

 

Právě se děje

Další zprávy