Senátní volby 2014

1. 9. 2014 0:02
Senátní volby 2014 proběhly 10. a 11. října spolu s komunálními volbami a v řadě obcí se konala také místní referenda.
Foto: Jiří Kropáček

Druhé kolo senátních voleb se uskutečnilo 17. a 18. října 2014.

Termín senátních voleb 2014:

Volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají každé dva roky ve třetině volebních obvodů a obměňuje se 27 z 81 mandátů. ČSSD ve volbách obhajovala 23 mandátů, ODS 3 mandáty a KSČM 1 mandát.

Ve volbách do Senátu musí úspěšný kandidát získat v obvodu minimálně 50% všech hlasů, pokud většiny nedosáhne žádný z kandidátů, koná se druhé kolo voleb. Do něj postupují dva uchazeči s nejvyšší podporou voličů.

Přesné datum konání voleb určuje prezident republiky. Termín vyhlašuje na základě §1 odst. 3 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky.

Volební obvody 2014:

Cheb Louny Plzeň-město
Strakonice Pelhřimov Příbram
Praha 5 Praha 9 Praha 1
Kladno Děčín Česká Lípa
Trutnov Kolín Hradec Králové
Rychnov nad Kněžnou Žďár nad Sázavou Znojmo
Vyškov Brno-město Přerov
Olomouc Frýdek-Místek Ostrava-město
Karviná Zlín Uherské Hradiště

Výsledky prvního kola senátních voleb 2014:

Prvního kola senátních voleb se v roce 2014 zúčastnilo 38,54 % voličů. Boj o sedmadvacet senátorských křesel jednoznačně ovládly strany vládní trojkoalice. Do druhého finálového kola postupilo devatenáct kandidátů ČSSD, devět z hnutí ANO a osm lidovců. Za ODS ve druhém kole bojovalo šest kandidátů, za TOP 09 čtyři.

Více než padesát procent hlasů a tedy přímý postup v prvním kole nezískal nikdo. Nejúspěšnější byl na Rychnovsku obhájce mandátu, bývalý státní zástupce Miroslav Antl (za ČSSD), který získal více než 41 procent hlasů. Z prvního kola vypadlo celkem jedenáct senátorů, kteří o mandát znovu usilovali.

Výsledky druhého kola senátních voleb 2014:

I ve druhém kole senátních voleb uspěly strany vládní koalice. ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL budou v horní komoře až do příštích voleb držet většinu hlasů. Nejlépe si podle očekávání vedla sociální demokracie, které se podařilo obhájit deset mandátů z devatenácti. Strana se svými 33 senátory zůstává nejsilnějším klubem horní komory. Lidovci získali pět nových senátorů, hnutí ANO má nově čtyři senátory.

Občanští demokraté překvapivě získali dva mandáty, obhajovali tři. Ztratili však všechna tři senátní křesla v Praze, která byla vždy baštou pravicové strany. Dva hlasy získala také Strana zelených, stejný počet křesel nově obsadí v Senátu spolupracující hnutí Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj. Pro TOP 09 byly senátní volby velkou prohrou, straně se nepodařilo získal žádné křeslo.

Volební účast byla rekordně nízká. Ve druhém kole hlasovalo pouze 16,69 % voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy