Krajské volby 2012 v Ústeckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 19:54
Krajské volby v Ústeckém kraji se budou konat na podzim roku 2012, přesný termín bude vyhlášen až prezidentem republiky. Hejtmankou kraje je Jana Vaňhová z ČSSD.
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

Volby do zastupitelstev českých krajů konané v roce 2012 skončily. V Ústeckém kraji získala největší počet hlasů a tím pádem i mandátů Komunistická strana Čech a Moravy, což je jeden ze dvou případů, kdy se komunistům podařilo získat největší počet hlasů v kraji (tím druhým je Karlovarský). Jejich zisk činí 25,26 % a 20 křesel. Na druhém místě skončila ČSSD s 16,13 % (13 křesel), na třetím Severočeši.cz s 12,02 % (9 křesel), pak ODS s 9,68 % (7 křesel) a PRO!kraj s 8,15 % (6 křesel).

Volební účast byla 33,94 %.

Po volbách vznikla v Ústeckém kraji koalice KSČM a ČSSD. Historicky prvním komunistickým hejtmanem v České republice se stal Oldřich Bubeníček, lídr kandidátky KSČM. Komunisté obsadili v radě šest míst, ČSSD pět.

Přesný termín konání krajských a prvního kola senátních voleb stanovil prezident republiky na 12. a 13. října 2012. Hejtmankou kraje je zatím Jana Vaňhová z ČSSD. V Ústeckém kraji dosud vládla koalice sociální a občanské demokracie.

Občanští demokraté vsázeli při letošních volbách v tomto kraji na výkonného ředitele Severočeského sdružení obcí Vladislava Rašku. Na dalších místech kandidátky figurovali dosavadní radní kraje Radek Vonka či náměstek chomutovského primátora Jan Řehák.

ČSSD znovu posadila do čela kandidátky dosavadní hejtmanku Vaňhovou, která získala místní největší počet preferenčních hlasů 5285, stejně tak se o místo v zastupitelstvu opět ucházel náměstek Arno Fišera. Zvolit mohli lidé i děčínského primátora Františka Pelanta.

Komunisté do voleb posílali stávající členy zastupitelstva Oldřicha Bubeníčka (zisk 4261 preferenčních hlasů), Jaroslava Komínka či zemědělskou podnikatelku Jitku Sachetovou.

Získat místo v zastupitelstvu se pokusila i TOP 09 a STAN. Na vrcholu kandidátky se nacházela MUDr. Karola Haasová, za ní starosta obce Malé Žernoseky či radní města Louny. Vstup do zastupitelstva straně utekl o kousek, získali 4,67 % hlasů.

Severočeši.cz se zopakovali úspěch ( jeden mandát navíc) z minule, na kandidátku umístili mosteckého podnikatele Jiřího Zelenku, současné zastupitele Jaroslava Doubravu, ředitele městské policie z Lomu Schwarze nebo starosty obcí Třebívlice a Dubí.

Další strany se pokusily zaujmout voliče, jde o hnutí Občané městu, město občanům, Česká pirátská strana, ČSNS, Národní socialisté - levice 21. století, DSSS, Komunistická strana Československa, Nespokojení občané!, SNK ED se Stranou Zdraví Sportu Prosperity, Zemanovci, Strana soukromníků ČR, Strana svobodných občanů, Suverenita a Volte Pravý Blok.

V posledních krajských volbách, které se konaly roku 2008, slavila největší úspěch sociální demokracie, která získala 22 křesel v krajském zastupitelstvu. Občanští demokraté si připsali 13 mandátů, do krajského zastupitelstva se dostala také KSČM se 12 a hnutí Severočeši.cz s osmi mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy