Krajské volby 2012 v Libereckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 19:48
Krajské volby v Libereckém kraji se konaly na podzim roku 2012. Hejtmanem kraje je Martin Půta.
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

Volby do zastupitelstev českých krajů konané v roce 2012 skončily. V Libereckém kraji získalo největší počet hlasů a tím pádem i mandátů uskupení Starostové pro Liberecký kraj, což je jediný případ, kdy se zadařilo jiné než některé z poslaneckých či exposlaneckých stran. Jejich zisk činí 22,2 % a 13 křesel. Na druhém místě skončila KSČM s 18 % (10 křesel), na třetím Strana zelených a Změna pro Liberecký kraj s
16,85 % (10 křesel), pak ČSSD s 13 % (7 křesel) a ODS s 9,3 % (5 křesel).

Volební účast byla 38,55 %.

V Libereckém kraji vznikla po volbách koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj. Hejtmanem se stal lídr kandidátky Starostů Martin Půta. Starostové v radě obsadili pět křesel, představitelé Změny čtyři.

Přesný termín konání krajských a prvního kola senátních voleb stanovil prezident republiky na 12. a 13. října, tradičně pátek a sobotu. Hejtmanem kraje byl v letech 2008 až 2012 Stanislav Eichler z ČSSD.

Lídrem a zároveň i kandidátem na hejtmana za SLK se v Libereckém kraji stal starosta Hrádku Martin Půta.

Do čela sociální demokracie v Libereckém kraji byla zvolena Lenka Kadlecová, která tak vystřídala předchozího lídra Stanislava Eichlera, ale na pozici hejtmanky by bylo zapotřebí hodně vyjednávání. Na druhém místě se objevilo jméno krajského radního pro sociální věci Pavel Petráček, následuje Romana Žatecká z České Lípy.

Liberecká ODS také vsadila na ženu, jedničkou kandidátky byla Eva Bartoňová. Na druhém místě se na kandidátce objevil zástupce primáře liberecké nemocnice Zdeněk Šámal, trojkou byl jablonecký starosta Petr Beitl.

Na předních místech kandidátky KSČM se nachází stávající členové zastupitelstva - Stanislav Mackovík, Kateřina Klikarová či Josef Souček.

I přes úvahy o společné kandidatuře s TOP 09 se hnutí Starostové pro Liberecký kraj nakonec rozhodlo pro samostatnou kandidátní listinu. V zastupitelstvu TOP 09 není, nyní nabídlo kandidáty jako místostarostu České Lípy Jiřího Kočandrleho, Martina Duška z Liberce nebo živnostníka Martina Švarce, avšak marně

Kromě těchto stran se mezi kandidáty do zastupitelstva objevily Volte Pravý Blok, Zemanovci, koalice KDU-ČSL se Stranou soukromníků ČR, Strana pro otevřenou společnost, Národní socialisté - levice 21. století, Národní prosperita, Suverenita, DSSS, ČSNS, Změna pro Liberecký kraj ve spojení se Stranou zelených, Česká strana selského rozumu, Strana svobodných občanů, SNK ED, Nová budoucnost pro Liberecký kraj a Česká pirátská strana.

V posledních krajských volbách, které se konaly v roce 2008, získala nejvíce mandátů ČSSD. Sociální demokraté obsadili 15 mandátů, úspěšná byla také občanská demokracie s 12 mandáty. Kromě KSČM, které voliči přiřkli 8 křesel, se do krajského zastupitelstva v Libereckém kraji dostali i Starostové pro Liberecký kraj se 7 a SOS se 3 mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy