Krajské volby 2012 v kraji Vysočina

Aktualizováno 15. 10. 2012 14:07
Krajské volby v kraji Vysočina vyhrála sociální demokracie, která získala 17 mandátů, KSČM 11 mandátů, lidovci 7, ODS 5, Pro Vysošinu 3 a TOP+STAN dva.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Krajské volby v kraji Vysočina se konaly 12. a 13. října 2012. Doposud vládla v kraji Vysočina menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Hejtmanem kraje byl Jiří Běhounek z ČSSD.

Vítěznou stranou voleb je sociální demokracie, která získala 29,26 procent hlasů (17 mandátů), KSČM 19,57 % (11 mandátů), lidovci 12,33 % (7 mandátů), ODS 10,29 % (5 mandátů), Pro Vysočinu 6,38 % (3 mandáty) a TOP 09 a Starostové pro Vysočinu 5,05 % (2 mandáty).

V kraji Vysočina vznikla po volbách menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Hejtmanem se opět stal Jiří Běhounek, lídr kandidátky ČSSD. Sociální demokraté mají devítičlennou krajskou radu.

Do čela kandidátní listiny pro krajské volby 2012 ČSSD nasadila Jiřího Běhounka, který byl opět zvolen. Občanská demokracie dosadila do čela kandidátky místopředsedu místního sdružení v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku Otu Bence, jenž mandát obhájil.

Za KDU-ČSL se o post hejtmana ucházal MUDr. Vít Kaňkovský, na předních místech kandidátky se objevili také Ing. Miroslav Houška, který mandát získal a JUDr. Simeona Zikmundová, která se do zastupitelstva nedostala.

Za TOP 09 a STAN získali mandát Ladislav Jirků a Jaroslav Maxmilián Kašparůbyl.

Komunistická strana si pro tyto volby vybrala do čela kandidátky současného člena zastupitelstva Jana Slámečku, který ve volbách uspěl. Svůj mandát obhájili např. Zdeněk Dobrý, Drahoslav Oulehla a Pavel Kalabus.

Dalšími adepty na křesla v zastupitelstvu byli Česká pirátská strana, ČSNS, DSSS, Moravané, Národní socialisté - levice 21. století, koalice Pro Vysočinu složená z SNK ED a Nestraníků, Zemanovci, Starostové pro občany, Strana soukromníků ČR, Strana svobodných občanů, Strana zelených, Suverenita a Volte Pravý Blok.

V minulých krajských volbách, které se konaly v roce 2008, se v kraji Vysočina na první místo vyhoupla ČSSD, která získala neuvěřitelných 32 mandátů. Na druhé místo se propadla ODS se ziskem 11 křesel, KSČM voliči přiřkli osm zastupitelů, KDU-ČSL potom dostala mandátů 5.

 

Právě se děje

Další zprávy