Krajské volby 2012 v Jihočeském kraji

6. 3. 2012 16:07
Krajské volby v roce 2012 vyhrála ČSSD a získala 18 mandátů (27,99% hlasů). Za ní se umístila KSČM se 13 mandáty. Do zastupitelstva se dále dostalo hnutí "JIH 12", ODS, KDU-ČSL a TOP09+STAN.
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

Krajské volby v Jihočeském kraji se konaly na podzim roku 2012. Voliči hlasovali v pátek 12. a v sobotu 13. října. V předchozím volebním období vládla v Jihočeském kraji koalice dvou nejsilnějších stran, které v posledních krajských volbách získaly největší voličskou podporu – ODS a ČSSD. Hejtmanem kraje byl Jiří Zimola z ČSSD.

Krajské volby v roce 2012 vyhrála ČSSD a získala 18 mandátů (27,99% hlasů). Za ní se umístila KSČM se 13 mandáty (19,37% hlasů). Do zastupitelstva se dále dostalo hnutí "JIH 12", ODS, KDU-ČSL a TOP09+STAN.

V Jihočském kraji vznikla po volbách koalice ČSSD a KSČM. Jihočeským hejtmanem se stal opět Jiří Zimola, lídr kandidátky ČSSD. ČSSD obsadila v radě osm křesel, KSČM tři.

Krajské kandidátky:

Lídrem kandidátní listiny ODS pro krajské volby 2012 se v Jihočeském kraji stal senátor Tomáš Jirsa. Pod dvojkou na kandidátce občanské demokracii voliči naleznou vicehejtmana Františka Štangla. Do první desítky se probojoval také bývalý europoslanec Jaroslav Zvěřina z Tábora, Petr Maroš, Karel Vlasák nebo Jan Váňa.

Na první místo kandidátní listiny ČSSD byl v Jihočeském kraji zvolen současný hejtman Jiří Zimola. Pod dvojkou se představí vicehejtmanka pro zdravotnictví, bývalá starostka Milevska Ivana Stráská, třetí místo kandidátky patří Jaromíru Slívovi, krajskému radnímu a starostovi Českých Velenic.

KDU-ČSL umístila na první místo kandidátní listiny ředitele českobudějovického gymnázia Zdeňka Dvořáka, dále pak starosty Kaplic, Vodňan a Třeboně.

KSČM bude na kandidátce zastupovat z první pozice Petr Braný.

TOP 09 a STAN povede s ambicemi na křeslo hejtmana Zdeněk Bezecný, dále vimperský starosta Bohumil Petrášek nebo ředitel Institutu pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví Vladimír Pavelka.

Volby 2008:

Největší zastoupení v krajském zastupitelstvu Jihočeského kraje v roce 2008 získala ČSSD, připsala si celkem 22 křesel. Za sociální demokracií následuje ODS s 19 mandáty, třetí nejúspěšnější stranou byla KSČM s deseti křesly. KDU-ČSDL získala celkem čtyři mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy