Krajské volby 2012 - TOP 09 a STAN ve Zlínském kraji

Aktualizováno 16. 10. 2012 19:33
Do čela společné kandidátky stran TOP 09 a STAN se ve Zlínském kraji postavil Petr Gazdík, který se v podzimních krajských volbách zároveň pokusil získat post hejtmana.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

V rámci podzimních krajských voleb 2012 se neúspěšně pokusily partnerské strany Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09 ve Zlínském kraji svrhnout velkou koalici ODS a ČSSD, která v kraji vládne již tři volební období. Dle zástupců stran, kteří vystupovali pod společnou kandidátkou, kraji škodí zanedbávaná témata, jakým je například zdravotnictví. Zástupci TOP 09 a STAN také kritizují systém rozdělování peněz v kraji, zejména pak v případě Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava. Strana získala celkem 5 mandátů.

Do čela společné kandidátky stran TOP 09 a STAN se ve Zlínském kraji postavil Petr Gazdík, který mandát získal. Mezi další zvolené patří Miroslav Adámek, Ivana Majíčková, Lenka Mergenthalová a Michal Špendlík.

V minulých krajských volbách, které se konaly roku 2008, získalo hnutí Starostové a nezávislí celkem 5 krajských zastupitelů a společně s KSČM se přesunulo do opozice. Ve Zlínském kraji doposud vládla koalice ČSSD a ODS, kterou doplňovali lidovci.

 

Právě se děje

Další zprávy