ProMoPro

12. 4. 2012 18:07
Hlavní aktér kauzy předražené státní zakázky na technické zajištění českého předsednictví EU, přidělené bez výběrového řízení. K politické zodpovědnosti je volán Alexandr Vondra.
ProMoPro
ProMoPro | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Firma ProMoPro se specializuje na pronájem kongresové techniky a servis s tím spojený. Široké veřejnosti je známá díky stejnojmenné kauze, která odstartovala v roce 2011 a v níž obsadil hlavní roli ministr obrany a dříve vicepremiér Alexandr Vondra.

Předmětem aféry je způsob zadání státní zakázky audiovizuálního zajištění akcí pořádaných ve spojitosti s českým předsednictvím v Radě Evropské unie v roce 2009. Tuto zakázku, v hodnotě přes půl miliardy korun, získala ProMoPro bez výběrového řízení, přičemž technicky ji realizovala firma subdodavatelská - NWDC.

Peníze z této zakázky následně putovaly na soukromé účty majitelů ProMoPro, manželů Veselých, a účet v Rakousku, k němuž měly přístup další osoby, a z něhož vedou nitky i k firmě se sídlem v karibské oblasti.

Jakkoli je podivný pohyb utržených peněz, skandální je především způsob přidělení zakázky a její hodnota, která je až desetinásobně větší, než tomu bylo v jiných zemích.

Jako místopředseda předsednické vlády je k odpovědnosti volán Alexandr Vondra, ten se však hájí, že údajně nebyl za podepisování smluv v době předsednictví EU zodpovědný, a že takovou osobou byl tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák.

Vondra rovněž nepřímo tvrdí, že kauzu inicioval Miroslav Kalousek, jako odvetu za rozkrývání korupčních kauz na ministerstvu obrany. Na chování firmy ProMoPro upozornila ministerstvo financí, jehož finančně-analytický útvar podal trestní oznámení, Komerční banka v říjnu 2010.

Firma ProMoPro existuje od roku 1993. Kromě zmíněného českého předsednictví audiovizuálně zajišťovala zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000 a Zasedání NATO v roce 2002.

 

Právě se děje

Další zprávy