SMER

31. 3. 2014 16:39
SMER-SD je slovenská politická strana, která ve vrcholové politice patří mezi hlavní subjekty.
Foto: Reuters

V současné době tvoří představitelé Smer-SD jednobarevnou vládu, která vznikla po volbách v roce 2012. Předsedou Smeru je Robert Fico, který zároveň vykonává funkci premiéra.

Vznik

Smer byl založen v roce 1999, už tehdy pod vedením Roberta Fica. Její vznik byl reakcí na vládnutí Martina Dzurindy (premiér v letech 1998-2006).

Fico původně působil ve Straně demokratické levice, ale právě spory, které v roce 1998 způsobil vznik široké koalice včetně Strany maďarské komunity i údajné nedocenění ze stran vlastních kolegů, ho vedly k odchodu a založení nové politické strany. Jejím předsedou je nepřetržitě až dodnes.

Volby 2002 a 2006

Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

V průběhu dalších šesti let od založení začal význam Ficovy nové levicové strany stoupat. V roce 2002 získali 13,6 % hlasů, což byl třetí nejlepší výsledek voleb.

Jeho předchozí působiště SDĽ v těchto volbách ani neprošlo do Národní rady (slovenská obdoba sněmovny) a Smer do sebe následně pohltil další malé, středolevé strany. Přidal do svého podtitulu specifikaci ideologického zaměření - sociální demokracie. Získal širší voličskou základnu a v roce 2006 volby vyhráli se ziskem 29,1 % hlasů. Na vládě se vedle Smeru podílela Lidová strana Vladimíra Mečiara a Slotova národní strana. Premiérský post připadl Ficovi.

Volby 2010 a 2012

Foto: Reuters

Ve volbách v roce 2010 se Smer ještě polepšil - volilo ho 34,79 % občanů. Nicméně skončil v opozici, protože se Ficovi nepodařilo dohodnout podobu vlády.

Premiérkou byla Iveta Radičová, ale vládní koalici se nepodařilo naplnit celé funkční období, a tak v roce 2012 došlo k předčasným volbám, v nichž Smer ještě posílil, a to na 44,4 % hlasů, takže Fico mohl sestavit vládu složenou pouze z členů Smeru a jejich nestraníků.

Kandidát na prezidenta

V roce 2014 figuroval Fico jako kandidát na prezidenta Slovenska. Poslední prezident Ivan Gašparovič byl také navržen Smerem spolu s SNS. I když v prvním kole přímé volby Fico získal největší podíl hlasů, ve druhém prohrál a prezidentem se stal nezávislý kandidát Andrej Kiska.

 

Právě se děje

Další zprávy