Michaela Marksová-Tominová - ministryně práce a soc. věcí

1. 2. 2014 18:42
Michaela Marksová-Tominová stojí v čele ministerstva práce a sociálních věci.
Michaela Marksová-Tominová - od ledna 2014 ministryně práce a sociálních věcí ve vládě Bohuslava Sobotky.
Michaela Marksová-Tominová - od ledna 2014 ministryně práce a sociálních věcí ve vládě Bohuslava Sobotky. | Foto: Vojtěch Marek

Michaela Marksová-Tominová je česká sociálnědemokratická politička a od ledna 2014 ministryně práce a sociálních věcí ve vládě Bohuslava Sobotky. Dlouhodobě se věnuje problematice rovných příležitostí mužů a žen a také rodinné politice.

Politická kariéra:

Do ČSSD vstoupila v roce 1997. Zastupitelkou městské části Praha 2 byla poprvé zvolena v roce 2006, mandát v následujících volebních období obhájila. V letech 2010 až 2012 zastávala také funkci místostarostky.

Ve stínové vládě ČSSD působila jako mluvčí pro lidská práva a menšiny.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidovala za ČSSD v Praze, poslanecké křeslo však nezískala. ČSSD tyto volby vyhrála a předseda strany Bohuslav Sobotka byl následně pověřen sestavením vlády. Nová koalice, složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL, má sedmnáct členů. Prezident Miloš Zeman kabinet jmenoval 29. ledna 2014. Michaela Marksová-Tominová se stala ministryní práce a sociálních věcí. Tento post jí Sobotka nabídl poté, co se Petr Krčál z osobních důvodů nominace vzdal.

Osobní život:

V polovině 90. let pracovala několik let jako redaktorka časopisu Cosmopolitan ve vydavatelství Stratosféra. V letech 1997 až 2004 byla ředitelkou pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies. Od roku 2004 do roku 2010 působila ve státní správě jako ředitelka odboru rodinné politiky na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR a jako šéfka odboru rovných příležitostí na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Michaela Marksová-Tominová se dlouhodobě věnuje postavení mužů a žen ve společnosti, otázce rovných příležitostí a také rodinné politice. Na tato témata publikovala řadu článků a je také spoluautorkou knihy "Na cestě do Evropské unie: průvodkyně nejen pro ženy" a dále autorkou knihy "Rodina a práce - jak je sladit a nezbláznit se".

Michaela Marksová-Tominová se narodila 20. března 1969 v Praze. Je vdaná, má dvě dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy