Thomas More

17. 11. 2015 11:00
Anglický humanista, politik a spisovatel, svatý mučedník katolické církve.
Thomas More - anglický humanista, politik a spisovatel, svatý mučedník katolické církve.
Thomas More - anglický humanista, politik a spisovatel, svatý mučedník katolické církve. | Foto: Thinkstock

Život

Thomas More se narodil 7. února 1478 v Londýně v rodině soudce Jana. Vzdělával se v latinské škole, potom studoval jazyky na Oxfordské univerzitě a poté práva na Lincoln´s Inn. Původně se chtěl stát mnichem, ale v šestadvaceti letech se oženil a narodily se mu tři dcery a jeden syn. Manželka brzy po narození dětí zemřela. More se oženil ještě jednou, druhé manželství bylo bez dětí.  

Základní údaje

Narození: 7. února 1478, Londýn, Anglie
Úmrtí: popraven 6. července 1535
Rodina: 1. manželka Joan Coltová
              2. manželka Alice Middletonová

Ve dvanácti letech se stal pážetem, po studiu zasedal v parlamentu, tím začala jeho závratná politická kariéra. Byl jedním ze dvou londýnských podšerifů, v této funkci si získal pozornost krále Jindřicha VIII. Byl vysílán na různé diplomatické mise, až se nakonec stal nejbližším královým spolupracovníkem v úřadu lorda kancléře. V roce 1521 byl pasován na rytíře.

Nejznámější díla

Utopie, Obrana sedmi svátostí, Hymnus

Proslavil se spisem Obrana sedmi svátostí, za což mu byl papežem udělen titul defensor fidei (obránce víry). Přátelství s králem skončilo, když nábožensky založený More nepodpořil krále ve věci anulace sňatku s Kateřinou Aragonskou. Král se sám postavil do čela anglikánské církve a More odstoupil z funkce lorda kancléře. Nesouhlasil se Zákonem o následnictví, který schválil parlament a v němž byli uznáni potomci krále s Annou Boleynovou za legitimní. Thomas More s tímto zákonem nesouhlasil, byl zatčen, vězněn v Toweru, odsouzen v procesu odporujícím i tehdejším zákonům a nakonec 6. července 1535 popraven. Jeho hlava byla vystavena na mostě London Bridge. Popravu odsoudili po celé Evropě katolíci i protestanté. V roce 1935 byl Thomas More prohlášen papežem za svatého. Je patronem právníků a politiků.

Dílo

…Utopijští vykazují práci pouhých šest hodin: tři dopoledne, po nichž jdou na oběd, a když si po obědě dvě odpolední hodiny odpočinou, věnují další tři hodiny práci a uzavírají je večeří. Právo spánku vymezují osmi hodinami. S časem, který vybývá mezi hodinami práce, spánku a jídla, smí každý nakládat podle svého svobodného rozhodnutí, ne aby ho zneužíval ve zhýralosti nebo otupělosti, nýbrž aby dobu, v níž je prost svého zaměstnání, zcela podle své libosti věnoval jakémukoli jinému snažení. Většina lidí vynakládá tyto přestávky na vzdělání. … T. More, Utopie

V roce 1516 vydal Thomas More latinský spis Utopie, v němž líčí své představy o ideálním státě. Umísťuje jej na neexistující ostrov jménem Utopia a vypráví, že tu zmizely všechny společenské protiklady, panuje zde rovnost a svoboda, byla odstraněna chudoba a spolu s ní i zločinnost. Majetek je společný a během šestihodinové pracovní doby vykonávají lidé práce pro společné blaho. Podle tohoto ostrova se utopií označuje vysněná země s dokonalým společenským zřízením, nebo neuskutečnitelná představa a fantazie, je to také označení literárního žánru. Po celé Evropě se proslavil jako spoluautor spisu Obrana sedmi svátostí, který inicioval král Jindřich VIII. ve sporu s Martinem Lutherem. Psal také historická díla a básně.

 

Právě se děje

Další zprávy