The Rolling Stones

15. 11. 2012 11:25
The Rolling Stones, rocková skupina z Velké Británie začala v roce 1962, v roce 2012 oslavila padesátku.
The Rolling Stones
The Rolling Stones | Foto: Reuters

Rolling Stones - nebo také Stouni - jsou rockovou skupinou původem z Velké Británie. Dali se dohromady v roce 1962 v Dartfordu. Začínali v době jako Beatles, svou image však postavili na daleko drsnějším vzhledu i hudbě. Jejich život tak poznamenal alkohol a hlavně drogy, kvůli kterým se členové dostali i k soudu. V roce 1989 vstoupil do americké Rock and Roll Hall of Fame.

Když v roce 2003 vydal hudební časopis Rolling Stone přehled 500 nejlepších alb. V žebříčku figuruje deset desek od The Rolling Stones, z toho jedna v první desítce na sedmém místě - Exile on Main St.

Stejný magazín pak za vůbec nejlepší skladbu označil Satisfaction. V žebříčku nejlepších hudebních umělců jim pak patří čtvrté místo za Beatles, Bobem Dylanem a Elvisem Presleym.

Začátky a vznik názvu The Rolling Stones

Začínali s manažerem jménem Giorgio Gomelsky, záhy však vstoupil do hry Andrew Loog Oldham, tak mladý, že při sepisování smlouvy se zkušeným manažerem Erickem Eastonem ho musel zastoupit rodič. Oldhamovi s Eastonem se však podařilo Stony dostat k vydavatelství Decca Records. Tam si kapela žila z vysokého honoráře i práv na své desky.

Původně se kapela nazývala Rollin' Stones, až Oldham přišel s tím, aby byl název úplný, a tak se zrodili The Rolling Stones.

Desky "Stounů"

První album vydali v Anglii v roce 1964. Ještě týž rok ho stihli připravit pro zámoří a v Americe vyšlo s lehkou obměnou pod názvem England's Newest Hit Makers. Systém dvojích releasů vydržel kapele až do prosince roku 1967, kdy už jednotně vyšlo album Their Satanic Majesties Request.

Raná alba pak tvořily často písně převzaté od jiných tvůrců, kompletně autorský byl jako první Aftermath.

Až do konce osmdesátých let si kapela udržela vysokou frekvenci ve vydávání nových desek, na nový příspěvek se čekalo nejvýš tři roky (např. Let It Bleed, Sticky Fingers, Goats Head Soup, It's Only Rock'n Roll, Black and Blue, Some Girls či Tattoo You).

V devadesátých letech se ale prodleva zvětšuje, kapela se věnuje spíš koncertování, které pouští i na internet, a dosud poslední album vyšlo až po osmi letech v roce 2005. Jmenuje se A Bigger Bang, v Americe bylo platinové, v domovské Británii zlaté.

V roce 2012 pak po šesti letech vydali nový singl - Doom and Gloon. K příležitosti padesátiletého výročí vyšla deska největších hitů - GRRR!

Členové kapely a vystoupení v Česku

V České republice koncertovali po sametové revoluci několikrát. Poprvé hned roku 1990, poté v letech 1995, 1998, 2003 a 2007.

Zakládajícími členy Rolling Stones byli Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman, Ian Stewart a Carlo Little. V průběhu let se ke kapele přidali a vystřídali Charlie Watts, Mick Taylor a Ron Wood. Brian Jones se v roce 1969 utopil v bazénu. Současné složení čítá Jaggera, Richardse, Wooda a Wattse.

 

Právě se děje

Další zprávy