Social Network

5. 11. 2010 17:48
Film o zakladatelích sociální sítě Facebook.
Z filmu Social Network.
Z filmu Social Network. | Foto: Aktuálně.cz

Social Network (některá kina uvádějí pod českým překladem Sociální síť) je film o zakladatelích Facebooku.

Věnuje se převážně osobě Marka Zuckerberga, kterého ztvárnil Jesse Eisenberg. V dalších rolích se objevují Andrew Garfield (jako spoluzakladatel Eduardo Saverin) a Justin Timberlake (jako zakladatel Napsteru Sean Parker).

Film režíroval David Fincher, který má na svém kontě třeba filmy Klub rváčů, Sedm, Zodiac či Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

Film je založený na knize Bena Mezricha The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal, na které spolupracoval se spoluzakladatelem Facebooku Eduardem Saverinem. Ten poté, co prakticky přišel o většinu svého podílu ve společnosti, Zuckerberga zažaloval. Stejně tak učinila také dvojčata Winkelvoosovi spolu s Divya Narendrou kvůli údajnému ukradení myšlenky. Oba soudní spory se táhnou celým filmem.

Mark Zuckerberg je ve filmu zobrazen jako asociální a zoufalý, oddávající se sexu s groupies a zrazující své přátele v honbě za růstem společnosti. Skutečný příběh by nebyl příliš divácky přitažlivý, sestávající převážně z nikdy nekončícího programování. Jeho přítelkyně, která se s ním na začátku filmu rozchází a kterou se pak marně snaží získat zpět, je s Zuckerbergem ve skutečnosti po celou dobu popisovanou ve filmu až do současnosti. Chodit s ní začal ještě před založením Facebooku.

Emaily a další elektronická komunikace, které jsou citovány během soudních přelíčení, jsou údajně autentické.

 

Právě se děje

Další zprávy