Letní filmová škola

Aktualizováno 24. 7. 2013 13:18
Letní filmová škola v Uherském Hradišti je po festivalu v Karlových Varech druhou nejvýznamnější domácí filmovou přehlídkou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: kino Hvězda

Letní filmová škola v Uherském Hradišti je spolu s festivalem v Karlových Varech druhou významnou domácí filmovou přehlídkou, která probíhá v červenci. Na rozdíl od současných hitů promítaných ve Varech jde "filmovka" více do hloubky a dává divákům šanci dovzdělat se ve filmové historii.

Akci tradičně pořádá Asociace českých filmových klubů.

Aktuálně poslední, kulatý ročník Letní filmové školy v roce 2014 proběhl ve dnech 25. 7. až 2. 8. 2014. Dramaturgové vybrali za hlavní zemi zájmu Španělsko, doplnili o britské sociální drama, porn-art a retrospektivu díla Roberta Bressona či Zuzany Piussi, uvedli známá i neznámá díla visegrádské sci-fi a pobavení skýtaly screwballové komedie z Ameriky ze třicátých a čtyřicátých let.

39. ročník LFŠ proběhl v Uherském Hradišti ve dnech 26. 7. až 3.8. 2013. Na přehlídce se představila kinematografie Portugalska s nejstarším režisérem světa, japonská díla Kaneta Šindó, klasické filmy Hollywoodu, zombie subžánr, nacistické propagandistické projekty jako Triumf vůle a mnohé další.

V roce 2012 se konal 38. ročník, konkrétně v termínu od soboty 21. července do soboty 28. července.

Až do přelomu tisíciletí se jednalo především o akci pro členy filmových klubu, pro něž byly semináře a výukové sekce koncipovány. Postupně ale přerostla do masovější akce pro tisíce diváků, v posledních letech se návštěvnost pohybuje kolem pěti tisíc, která však neupustila od svého původního vzdělávacího záměru.

Dle oficiálních internetových stránek je totiž jejím cílem "vzdělávání diváků v oblastech historie českého a světového filmu a také v kulturním a sociálním kontextu kinematografie."

V minulosti Letní filmová škola přivítala jména jako Aki Kaurismäki, Emir Kusturica, Ken Loach, Béla Tarr, Julio Medem, Lisandro Alonso, Jaco van Dormael, Peter Greenaway, Tom Stoppard, Lindsay Anderson, Terry Gilliam, Terry Jones, Václav Havel, Dušan Makavejev, György Pálfi a mnoho dalších.

 

Právě se děje

Další zprávy