Hra o trůny

12. 4. 2013 19:01
Hra o trůny (Game of Thrones) je název televizního seriálu HBO, který byl stvořen podle knih Píseň ledu a ohně od G. R. R. Martin.
Foto: Aktuálně.cz

Hra o trůny je název prvního dílu knižní fantasy série Píseň ledu a ohně, zároveň se jedná o hlavní název televizní adaptace těchto knih. Děj se odehrává ve fantastickém světě, který stvořil spisovatel George R. R. Martin. První kniha vyšla v roce 1996 a celkem má mít sedm dílů.

Televizní seriál v produkci HBO se poprvé objevil v roce 2011. Na jaře 2014 odvysílala HBO premiérové díly čtvrté série. V přípravě je pátá série, která se bdue vysílat od dubna 2015. K dostání je i grafický román na motivy první knihy.

Knihy Písně ledu a ohně

George R. R. Martin narozený 1948 je americký autor, který vystudoval žurnalistiku, ale věhlas si získal jako autor sci-fi a fantasy. První knihu série Píseň ledu a ohně vydal v roce 1996 (česky 2000). Původně se mělo jednat pouze o trilogii. Druhý díl vyšel v roce 1999 pod názvem Střet králů (česky 2001) a třetí následoval v roce 2000 jako Bouře mečů (česky 2002).

Nakonec se však knižní série rozrůstá dál a měla by celkem obsáhnout sedm dílů. Čtvrtá kniha s titulem Hostina pro vrány se na pulty knihkupectví dostala v roce 2005 (česky 2006) a dosud poslední vydanou publikací je Tanec s draky z roku 2011, který se českého překladu dočkal v roce 2012.

Sága je řazena do kategorie fantasy historického rázu, protože obzvláště z počátku si vystačí s vykreslováním světa bez zapojení nadpřirozených či magických aspektů.

Děj knih je založen na vývoji vztahů mezi členy rodů Sedmi království, kteří obývají rozsáhlý kontinent Západozemí. Zápletky se točí hlavně okolo bojů o moc na území Sedmi království, do dění však zasahuje i hrozba nemrtvých nadpřirozených bytostí zvaných Jiní a touha po pomstě a vládě ze strany dcery svrženého krále, která žije v exilu.

Televizní seriál Hra o trůny

Dosud byly natočeny čtyři desetidílné série, které vycházejí především z prvních tří knih G. R. R. Martina a doplňují je některé věci ze čtvrté a páté knihy. Pátá série bude v TV uvedena s tradiční ročním odstupem. První série se začala vysílat v dubnu 2011, druhá v dubnu 2012, třetí série se vysílala od konce března 2013 a šla souběžně v zahraničí i Česku. Premiérové díly s českými titulky vysílali v pondělí od 22 hodin na placeném filmovém kanálu HBO.

Tvůrci seriálu jsou David Benioff (scenárista např. X-Men Origins: Wolverine) a D. B. Weiss. Na scénáři se podílí i Martin. U režie se vystřídali autoři jako Alan Taylor (dokončuje pokračování komiksového filmu Thor), Daniel Minahan (režie seriálu HBO Pravá krev) nebo Timothy Van Patten (seriály Řím, Rodina Sopránů, Impérium - Mafie v Atlantic City).

Nejvýraznější hereckou hvězdou v sérii byl Sean Bean, který se objevil například v Pánovi prstenů jako Boromir. Ve Hře o trůny ztvárnil postavu Eddarda Starka. Napříč sérií se pak objevuje Lena Headey (300: Bitva u Thermopyl), Peter Dinklage (oceněn za svou roli mj. Zlatým glóbem), Michelle Fairley, Maisie Williams, Emilia Clarke, Kit Harington, Sophie Turner, Alfie Allen či Jack Gleeson.

 

Právě se děje

Další zprávy