Colours of Ostrava

14. 7. 2011 18:37
Colours of Ostrava je multižánrový hudební festival, pořádaný pravidelně v polovině července v Ostravě. V roce 2011 oslavil festival deset let existence.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Kateřina Písačková

Colours of Ostrava je multižánrový hudební festival, pořádaný pravidelně v polovině července v moravskoslezské Ostravě.

Oproti jiným českým festivalům se vyznačuje odvážnější hudební dramaturgií a často na něm vystupují méně známí interpreti z oblasti nezávislé hudby nebo world music.

Colours až do roku 2012 byly jakýmsi "ostravským městským festivalem". Původně se konaly ve Stodolní ulici, na Černé louce a v klubu Boomerang, později došlo ještě k dalšímu rozšíření scén i mimo hlavní areál. S jedenáctým ročníkem se ale festival přesunul do industriálních objektů areálu Dolní oblast Vítkovice.

Ročník 2013

Pokračovalo se v tradici ustavené v předchozím roce, a tak festival zůstal v arálu Vítkovic. Naplánován byl na 18. - 21. července 2013.

Hlavní hvězdou dvanáctého ročníku byla islandská skupina Sigur Rós. Mezi dalšími účinkujícími se našli The Knife, Jamie Cullum, The xx, Tomahawk, Damien Rice, Bonobo či Woodkid.

Ročník 2012

Nejvýraznější novinkou jedenáctého ročníku bylo přesunutí festivalu do industriálních kulis areálu Dolní oblast Vítkovice, kde se festival odehrál ve dnech 12. až 15. července.

Hudební dramaturgií Colours částečně navazovaly na uplynulý ročník a přivedly velká jména alternativní hudební scény. Do vítkovických dolů a hutí tak zavítali monumentální psychedelici The Flaming Lips, hipster "celebrity" Animal Collective, androgyn s výjimečným hlasem Anthony and The Johnsons nebo legendární smyčcový Kronos Quartet.

Hlavní hvězdami festivalu pak byli kanadská zpěvačka Alanis Morisette a vokální improvizátor Bobby McFerrin.

Velký jménem měla být i islandská zpěvačka Björk, ale kvůli onemocnění nevystoupila.

Historie

Během prvního ročníku festivalu, v roce 2002, vystoupilo více než 50 kapel, včetně 14 zahraničních. Festival se odehrál na šesti scénách a navštívilo jej osm tisíc lidí. Zahrály jak evropské, například Transsylvanians nebo Senses, tak i africké kapely - z nich třeba Omar Ka & Fula Band či Africa MMA. Z českých kapel na festivalu vystoupili funkoví Monkey Businness, Buty nebo Richard Krajčo s kapelou Kryštof.

Druhý ročník přinesl již 60 kapel, opět včetně 14 zahraničních - zavítali sem třeba Goran Bregovič & Wedding and Funeral Band, Kosheen, Sheva či exotičtější soubory, například Geoffrey Oryema z Ugandy nebo Te Vaka z Polynesie. Rozrostl se počet scén (na deset) i počet návštěvníků, kterých přišlo devět tisíc.

V lednu 2007 přibyla k letnímu festivalu také jeho dvoudenní zimní varianta, která se uskutečnila v ostravském Paláci kultury (dnes ČEZ Arena). Vystoupili tu, mimo jiné, Boban i Marko Marković Orkestar, Dubioza Kolektiv či čeští Bratři Orffové nebo Tomáš Kočko & Orchestr.

V roce 2012 se festival přesunul z města do památkově chráněného areálu bývalého dolu, železáren a hutí Dolní oblast Vítkovice.

Hlavní hvězdy uplynulých let

Festival se postupně rozrostl na jeden z největších českých festivalů - v roce 2006 zde bylo dokonce 123 hudebních skupin; počet návštěvníků vystoupal až na 25 tisíc (2009 a 2010), čímž se prakticky vyčerpala kapacita areálu. I díky tomu je jeho netradiční line-up každý rok zpestřen o několik zahraničních hvězd.

Ze známých kapel a zpěváků tak v Ostravě vystoupili například Sinead O´Connor (2008), Gipsy Kings (2007), Gogol Bordello (2008), Morcheeba (2009), Jamie Cullum (2009), Stereo MC´s (2009) Jon Aderson (2009), The Cranberies (2010), Iggy Pop & The Stooges (2010), Grinderman (2011) nebo Yann Tiersen (2011).

Ocenění

Colours of Ostrava jsou držitelem cen Anděl za Hudební událost roku v letech 2005 a 2006, které lze označit za zlatou éru festivalu. V anketě ALMA (Akropolis Live Music Awards) získal festival ocenění za nejlepší hudební akci roku, v kategorii koncert / festival, v letech 2004, 2005 a 2006 .

Od roku 2003 je také členem European Forum of Worldwide Music Festivals, neziskové organizace, zavazující se podporovat světovou, etnickou, tradiční a původní kulturu jednotlivých světových národů.

 

Právě se děje

Další zprávy