Český film 2013

18. 1. 2013 12:03
Česká kinematografie v roce 2013 představila nové projekty režisérů Jiřího Menzela, Alice Nellis, Jana Hřebejka či Petra Nikolaeva.
Z filmu Donšajni. Ilustrační foto.
Z filmu Donšajni. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Rok 2013 bude v oblasti českého filmu opět nabitý potenciálními kasovními hity i uměleckými projekty.

Křídla Vánoc
Husiti
Příběh kmotra
Hoteliér
Donšajni
Jako nikdy
Colette
Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
Líbánky
Revival
Šmejdi
Martin a Venuše
Babovřesky

Z největších režisérských jmen lze připomenout tyto:

Jiří Menzel uvedl v odloženém záříjovém termínu do kin svůj nový film Donšajni (dřív Sukničkáři), který tak následuje po šesti letech od natočení hrabalovské adaptace Obsluhoval jsem anglického krále. Jde o příběh divadelního představení Dona Giovanniho na malém městě s Janem Hartlem, Libuší Šafránkovou, Martinem Hubou nebo Jiřinou Jiráskovou. Kvůli neakceptaci nominace Hořícího keře se stal snímek Donšajni českým reprezentantem v oscarovém boji.

Jan Hřebejk se jako každý rok zastavil s novým filmem, letos to byly Líbánky v srpnu. Představují pokračování jeho série vážných dramat ze současné společnosti. Ústřední novomanželský pár ztvárnili Aňa Geislerová a Stanislav Majer.

Alice Nellis neměla ani s Perfect Days - I ženy mají své dny ani s Mamas & Papas takový úspěch co s Tajnostmi, pozitivnějších ohlasů se dočkal červencový snímek Revival, tragikomedie o stárnutí, rockenrolu a o podvodu.

Petr Nikolaev, autor mnoha tváří, který se může stejně tak věnovat ryze nezávislé tvorbě ...a bude hůř, ale stejně tak stvořit velké historické snímky jako Lidice či televizní série o Cyrilovi a Metodějovi. Na rok 2013 si připravil říjnový Příběh kmotra, na motivy Kmentových knih o Mrázkovi i celé polistopadové společnosti.

I zbytek roku byl ve znamení mnoha českých filmů. HBO v lednu uvedlo televizní trojdílné drama Hořící keř v režii Agnieszky Holland, v září byl v limitovaně promítán jako film. V březnu jsme se dočkali trojrozměrného oživení komiksových postaviček ze Čtyřlístku. V listopadu se objevují Křídla Vánoc nebo kravský film Bella Mia, v hlavní roli s krávami, které se boji utracení kvůli podezření na BSE. Snímek Klauni pak nabízí evropské, koprodukční, filmové shledání Jiřího Lábuse s Oldřichem Kaiserem.

 

Právě se děje

Další zprávy