Tesco

Aktualizováno 29. 9. 2016 0:00
Tesco pod svou značkou provozuje v Česku přes 200 obchodů, dalších sto pak pod značkou Žabka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tesco Stores

Obchodní řetězec Tesco vstoupil do České republiky v roce 1996, když převzal síť obchodních domů "K-mart". Poté se rozšířil také o sítě Carrefour a Edeka (obě 2006), Žabka a Koruna (obě 2011)

Svůj první hypermarket v Česku otevřelo Tesco na pražském Zličíně v roce 1998 (dva roky po vstupu na zdejší trh), o rok později otevřelo Obchodní centrum Letňany, jedno z největších v Česku.

Nyní v Česku pod svou značkou provozuje přes 200 obchodů – vedle hypermarketů jde také o menší prodejny. Franšízová síť Žabka pak má přes sto obchodů.

Kromě toho v Česku provozuje také 17 čerpacích stanic a sedm obchodních center.

Firma provozuje také virtuálního operátora Tesco Mobile, partnerem je společnost Telefónica.

Tesco v Česku zaměstnává zhruba 14 tisíc lidí.

Jako první z velkých řetězců s potravinami spustil v roce 2012 možnost internetového nakupování, regionální dostupnost služby Potraviny online stále rozšiřuje.

Tržby v České republice ve finančním roce 2015/16 stouply na 42,5 miliardy korun bez DPH. Hospodářský výsledek za ČR firma nezveřejnila, v předchozím roce vykázala ztrátu 3,9 miliardy korun. Jako celek se britský řetězec Tesco se za poslední rok vrátil k zisku, když před zdaněním vydělal 162 milionů liber (5,5 miliardy korun). V předchozím roce společnost utrpěla v důsledku odpisů nemovitého majetku hrubou ztrátu 6,4 miliardy liber, která byla nejhorším výsledkem v její téměř stoleté historii.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetí největší maloobchodní prodejce na světě.

Kořeny sahají do roku 1919, kdy Jack Cohen, vysloužilý voják z britského královského letectva, začal prodávat ve stánku potraviny z přebytečných válečných zásob. O pět let později uvedl na trh první výrobek vlastní značky - čaj Tesco, jehož název vznikl z iniciál jmen společníků T. E. Stockwell a Jack Cohen.

V roce 1929 Jack Cohen otevírá svůj první kamenný obchod v severním Londýně. V roce 1956 Tesco vstupuje na burzu.

 

Právě se děje

Další zprávy