V minulosti stál v popředí značení vín původ, dnes se většina milovníků vín orientuje právě podle názvu odrůd na etiketách. Znalost hlavních odrůd révy je tedy klíčová pro každého, kdo se chce vyznat v základních stylech vín dostupných v obchodech a vinotékách.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je symbolem velkých červených vín z Bordeaux. Postupně se dostal do většiny evropských i mimoevropských vinařských zemí a dnes je vůbec nejrozšířenější odrůdou světa. Odrůda Cabernet Sauvignon produkuje chuťově plná, bohatá a komplexní červená vína. Ta jsou mimo jiné známá svým velkým archivačním potenciálem. Vína mají ve skleničce velmi tmavý odstín. Vinaři Cabernet Sauvignon lahvují jako čistě odrůdové víno, nebo ho spojují s dalšími odrůdami, jako je Merlot.
V chuti hledejte: černý rybíz, ostružiny, cedr, výraznější kyselinu a vysoký obsah tříslovin.
Ochutnejte: Cabernet Sauvignon z maďarského vinařství Sauska
Chardonnay
Odrůda Chardonnay je jednoznačně nejpopulárnější bílou odrůdou světa. Pochází z Burgundska, stejně jako Pinot noir, ale z těchto dvou odrůd je mnohem všestrannější. Hodí se do teplejších i chladnějších oblastí, je velmi variabilní pro práci ve sklepě. Chardonnay je také základem řady šumivých vín světa, nejen ve slavném regionu Champagne. K popularitě Chardonnay přispívá i relativně "neutrální" univerzální chuť těchto vín. Oproti Ryzlinku rýnskému se například výrazně hodí pro zrání v dubových sudech. Chardonnay nemívá příliš vysokou kyselinu, finální podobu vína výrazně ovlivňuje terroir i přístup konkrétního vinaře.
V chuti hledejte: širokou paletu tónů od peckového ovoce, citrusů až po tropické plody. V řadě vín se mohou objevit tóny vanilky po zrání v dubových sudech.
Ochutnejte: Komplexní Alto Adige Chardonnay Buchholz DOC z Jižního Tyrolska
Pinot noir
Pinot noir je elegantní a jemná odrůda, která produkuje lehčí a příjemně aromatická červená vína. Většinou se dá identifikovat ve skleničce podle hodně světlé červené barvy. Má velmi tenké slupky a ve vinici je s ní práce náročná. Hodí se nejlépe do chladnějších vinařských oblastí, doma je v Burgundsku. V případě tichých vín se Pinot noir jen zřídka spojuje s dalšími odrůdami, je prostě příliš jemný a delikátní. U šumivých vín tvoří v Champagne nerozlučnou trojici s odrůdami Chardonnay a Meunier. Z Burgundska se Pinot noir rozšířil do chladnějších vinařských oblastí na Novém Zélandu, v Chile nebo v USA (Oregon).
V chuti hledejte: třešně, maliny, tóny růže nebo fialky. Vína jsou spíše lehčí v chuti, s nižším alkoholem.
Ochutnejte: Moravské Rulandské modré výběr z hroznů z vinařství Malý vinař z Velkých Bílovic
Merlot
Merlot je další populární odrůda pro červená vína. V Bordeaux je mnohem rozšířenější než Cabernet Sauvignon. Merlot také z pohledu konzumentů vín funguje jako přístupnější alternativa ke Cabernetu Sauvignon. V chuti je kulatější, tělnatější, ale bez výrazných kyselin nebo tříslovin, vína jsou oblíbená pro snadnou pitelnost. Za nejdokonalejší se považují komplexní a elegantní Merloty z Pomerolu.
V chuti hledejte: příjemné tóny třešní, švestek a čokolády. Merlot má obvykle vyšší alkohol.
Ochutnejte: Krásný Merlot Bellevue de Fourcas Dupré z Bordeaux
Sauvignon blanc
Málokterá odrůda je tak spolehlivě identifikovatelná na první přivonění ke skleničce jako Sauvignon blanc. Doma je tato odrůda v údolí řeky Loiry, především pak v částech Sancerre a Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc je nejlépe pít jako mladý, vína nabízejí širokou paletu tónů zeleného pepře, černorybízového listu, broskví, tropického ovoce nebo bylin. Jsou často lehčí v těle a vybavena vyšší kyselinou. Prakticky celý vinařský sektor na Novém Zélandu je postaven na odrůdě Sauvignon blanc. Populární je ale například také v Chile. V Bordeaux se Sauvignon blanc ve vínech kombinuje s odrůdou Semillon.
V chuti hledejte: peckové ovoce, zelené tóny, trávu, angrešt. Vína mají nižší alkohol a vysokou kyselinu.
Ochutnejte: Znojemský suchý Sauvignon z vinařství THAYA.