Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Pět odrůd, které by měl znát každý milovník vína

komerční článek
18. 11. 2024 0:01
Svět vína je pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Dle údajů Mezinárodní organizace vinné révy a vína se napříč vinařskými regiony pěstuje více než 10 000 odrůd révy vinné. Mezi nejrozšířenější odrůdy patří Cabernet Sauvignon, Chardonnay nebo Merlot. Jaké další odrůdy by měl znát každý správný milovník vína?
Foto: komerční článek

V minulosti stál v popředí značení vín původ, dnes se většina milovníků vín orientuje právě podle názvu odrůd na etiketách. Znalost hlavních odrůd révy je tedy klíčová pro každého, kdo se chce vyznat v základních stylech vín dostupných v obchodech a vinotékách.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je symbolem velkých červených vín z Bordeaux. Postupně se dostal do většiny evropských i mimoevropských vinařských zemí a dnes je vůbec nejrozšířenější odrůdou světa. Odrůda Cabernet Sauvignon produkuje chuťově plná, bohatá a komplexní červená vína. Ta jsou mimo jiné známá svým velkým archivačním potenciálem. Vína mají ve skleničce velmi tmavý odstín. Vinaři Cabernet Sauvignon lahvují jako čistě odrůdové víno, nebo ho spojují s dalšími odrůdami, jako je Merlot.

V chuti hledejte: černý rybíz, ostružiny, cedr, výraznější kyselinu a vysoký obsah tříslovin.

Ochutnejte: Cabernet Sauvignon z maďarského vinařství Sauska

Chardonnay

Odrůda Chardonnay je jednoznačně nejpopulárnější bílou odrůdou světa. Pochází z Burgundska, stejně jako Pinot noir, ale z těchto dvou odrůd je mnohem všestrannější. Hodí se do teplejších i chladnějších oblastí, je velmi variabilní pro práci ve sklepě. Chardonnay je také základem řady šumivých vín světa, nejen ve slavném regionu Champagne. K popularitě Chardonnay přispívá i relativně "neutrální" univerzální chuť těchto vín. Oproti Ryzlinku rýnskému se například výrazně hodí pro zrání v dubových sudech. Chardonnay nemívá příliš vysokou kyselinu, finální podobu vína výrazně ovlivňuje terroir i přístup konkrétního vinaře.

V chuti hledejte: širokou paletu tónů od peckového ovoce, citrusů až po tropické plody. V řadě vín se mohou objevit tóny vanilky po zrání v dubových sudech.

Ochutnejte: Komplexní Alto Adige Chardonnay Buchholz DOC z Jižního Tyrolska

Pinot noir

Pinot noir je elegantní a jemná odrůda, která produkuje lehčí a příjemně aromatická červená vína. Většinou se dá identifikovat ve skleničce podle hodně světlé červené barvy. Má velmi tenké slupky a ve vinici je s ní práce náročná. Hodí se nejlépe do chladnějších vinařských oblastí, doma je v Burgundsku. V případě tichých vín se Pinot noir jen zřídka spojuje s dalšími odrůdami, je prostě příliš jemný a delikátní. U šumivých vín tvoří v Champagne nerozlučnou trojici s odrůdami Chardonnay a Meunier. Z Burgundska se Pinot noir rozšířil do chladnějších vinařských oblastí na Novém Zélandu, v Chile nebo v USA (Oregon).

V chuti hledejte: třešně, maliny, tóny růže nebo fialky. Vína jsou spíše lehčí v chuti, s nižším alkoholem.

Ochutnejte: Moravské Rulandské modré výběr z hroznů z vinařství Malý vinař z Velkých Bílovic

Merlot

Merlot je další populární odrůda pro červená vína. V Bordeaux je mnohem rozšířenější než Cabernet Sauvignon. Merlot také z pohledu konzumentů vín funguje jako přístupnější alternativa ke Cabernetu Sauvignon. V chuti je kulatější, tělnatější, ale bez výrazných kyselin nebo tříslovin, vína jsou oblíbená pro snadnou pitelnost. Za nejdokonalejší se považují komplexní a elegantní Merloty z Pomerolu.

V chuti hledejte: příjemné tóny třešní, švestek a čokolády. Merlot má obvykle vyšší alkohol.

Ochutnejte: Krásný Merlot Bellevue de Fourcas Dupré z Bordeaux

Sauvignon blanc

Málokterá odrůda je tak spolehlivě identifikovatelná na první přivonění ke skleničce jako Sauvignon blanc. Doma je tato odrůda v údolí řeky Loiry, především pak v částech Sancerre a Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc je nejlépe pít jako mladý, vína nabízejí širokou paletu tónů zeleného pepře, černorybízového listu, broskví, tropického ovoce nebo bylin. Jsou často lehčí v těle a vybavena vyšší kyselinou. Prakticky celý vinařský sektor na Novém Zélandu je postaven na odrůdě Sauvignon blanc. Populární je ale například také v Chile. V Bordeaux se Sauvignon blanc ve vínech kombinuje s odrůdou Semillon.

V chuti hledejte: peckové ovoce, zelené tóny, trávu, angrešt. Vína mají nižší alkohol a vysokou kyselinu.

Ochutnejte: Znojemský suchý Sauvignon z vinařství THAYA.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy