Samozřejmě se přitom neobejdeme bez džemů a legendární Linecké, která se v Česku vyrábí už skoro půlstoletí. Bez těchto sladkých ingrediencí by snad ani Vánoce nebyly Vánocemi. Přinášíme vám tedy několik tipů na sladkosti, při jejichž přípravě můžete strávit v kuchyni příjemné sváteční chvíle i s vašimi blízkými.
Pohankové hvězdičky spojované lineckou marmeládou
Jemná oříšková chuť pohanky dokonale ladí s vánoční náladou. Na těchto pohankových hvězdičkách si tak pochutnají i ti, kteří jinak alternativní recepty příliš nehledají.
Ingredience: 180 g pohankové mouky, 20 g mletých mandlí, 60 g másla, cukr vanilkový, čokoládová poleva na potření, dvě lžíce kakaa, 2 ks vajec, 120 g cukru moučka, Ovocná směs Linecká od Hamé, cukrářské posypky dle chuti
Doporučený postup: Nejprve necháme máslo změknout a potom ho utřeme s cukrem. Zašleháme postupně vejce a potom začneme přidávat mouku smíchanou s kakaem a mandlemi. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme ho aspoň hodinu odpočívat v lednici. Nejlépe až do druhého dne. Těsto rozválíme na co nejslabší plát a vykrajujeme hvězdičky. Dáme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme zhruba 12 minut. Potom je necháme vychladnout.
Slepujeme hvězdičky lineckou marmeládou. Vršek hvězdiček potřeme čokoládovou polevou a posypeme cukrářskými ozdobami.
Sádelníčky plněné višňovým džemem
Není od věci se občas inspirovat v kuchyni našich babiček, vždyť ty byly na vánoční pečení přebornice. Sádla se nemusíme bát, v syrovém těstu ho sice ucítíme, ale po upečení zmizí. Hotové sádelníčky jsou křehké a nadýchané a voní krásně kakaově.
Ingredience: sklenice extra džemu Višeň Hamé méně sladký, 170 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 105 g sádla, dvě lžíce kakaa, hrst loupaných mandlí,
Doporučený postup:
Nejprve z mouky, změklého sádla, cukru a kakaa vypracujeme hladké těsto. Přetáhneme ho fólií a necháme v lednici odležet nejlépe do druhého dne.
Doporučujeme oddělovat z těsta menší kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Pak je položíme na plech vyložený pečicím papírem a do středu každé kuličky musíme vytlačit důlek. Tip: může se použít obrácený konec vařečky nebo klidně prst. Plech následně vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené sádelníčky necháme vychladnout a potom je naplníme višňovým džemem.
Košíčky s meruňkovým džemem
Ingredience: dva žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, sklenice extra džemu Meruňka od Hamé, kousek marcipánu nebo bílé potahovací hmoty na dorty, 1 lžíce kakaa.
Doporučený postup: Jako první krok necháme změknout máslo a utřeme ho s moučkovým cukrem. Pak přidáme žloutky, vanilkový cukr, mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme alespoň na 1 hodinu do chladu, aby se těsto odleželo. Pak formičky na košíčky vytřeme tukem, nebo vystříkáme olejem ve spreji, upečené košíčky pak jdou lépe vyklopit. Následně těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jednoho dílu zapracujeme lžíci práškového kakaa. Získáme tak světlé a tmavé těsto. Kousky těsta pak natlačíme do formiček až po okraj a dno propíchneme vidličkou. Formičky s těstem pak naskládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby na 170 ° C a pečeme asi 15 – 20 minut.
Když jsou košíčky upečené, necháme je úplně vychladnout, opatrně je vyklopíme a plníme kvalitním extra džemem Meruňka od Hamé. Potahovací hmotu pak rozválíme na tenkou placku a vykrajovátky vykrojíme na požadovaný tvar, který nakonec umístíme do středu košíčku.
Další inspirativní recepty najdete na www.receptyschuti.cz
Přejeme dobrou chuť