Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Kdy se vám vyplatí pořídit si indukční sporák?

komerční článek
13. 12. 2019 11:13
Sklokeramická deska je levnější, s plynem jste také nikdy nezažili žádné problémy. Tak proč investovat do indukce? Indukční sporák se vám ale za určitých okolností může výrazně vyplatit. Jaké jsou tedy jeho výhody a kdy se do jeho koupě pustit?
Foto: komerční článek

Indukční sporák funguje na základě poměrně pokročilé technologie, jeho používání je ale naopak velmi jednoduché, což je jednou z jeho největších předností. Indukční sporák vám, jednoduše řečeno, usnadní vaše kuchařské pokusy.

Šetřete svůj čas

Čas je v dnešní době velmi cenný, a pokud není vaším koníčkem stát celé dopoledne v kuchyni, stane se indukce vaším přítelem. Oproti plynovým vařičům s ní strávíte v kuchyni až o 30 % méně času. Ten ušetříte díky technologii, se kterou indukce pracuje, nikoliv tím, že byste nějak šidili vaření samotné. U indukční desky se totiž zahřívá pouze dno hrnce. Na něj působí cívka s magnetickým polem. V hrnci na indukčním vařiči dokonce přivedete vodu k varu rychleji než v rychlovarné konvici.

Ušetřete provozní náklady

Díky způsobu ohřívání, kdy teplo působí přímo na dno položeného hrnce, je indukční deska mnohem efektivnější než například deska sklokeramická. Nedochází totiž k vyzařování tepla na určitém místě, nezahřívá se samotná plotýnka, ale přímo hrnec, pánvička či jiný druh nádobí.

S indukcí se nespálíte

Poslední věta předchozího odstavce také znamená, že indukční sporáky jsou mnohem bezpečnější než plyn a sklokeramika. Začínají totiž fungovat až ve chvíli, kdy na ně položíte nádobí. Nestane se vám tak, že byste po vaření odcházeli se spáleninou.

Snadno se čistí

Údržba indukční desky je sice snadnější, ale je nutné při ní postupovat navýsost opatrně. Protože sporák je i při vaření chladný, veškeré zbytky jídla a nečistoty, které na něm ulpí, se nepřipalují. Stačí je tak poté pouze setřít. Na druhou stranu je tento povrch velmi náchylný k poškození. Jakékoliv škrábance negativní ovlivní funkčnost desky a sníží její životnost. Pro čištění tak používejte výhradně speciální přípravky pro indukční sporák.

Na co si dát pozor?

Pořízení indukce má samozřejmě i nevýhody. Předně budete potřebovat speciální nádobí s magnetickým dnem, ideálně i s magnetickým vnitřkem. U nádobí staršího data výroby nebyla tato vlastnost běžná, proto se přesvědčte, jestli vás po nákupu indukčního sporáku nečeká ještě investice do nového nádobí.

Samotné pořízení indukčního vařiče je nákladnější než u konkurenčních výrobků. Musíte si tak ujasnit, jestli se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí. K tomu vám pomůžou otázky jako "Jak často vaříte?", "Jak dlouho hodláte indukci používat?" a "Kolik času chcete vařením trávit?".

Zvláštní pozor si při používání indukční desky musí dát majitelé kardiostimulátoru. Deska totiž vyzařuje elektromagnetické vlny, které by mohly ovlivnit jeho funkci.

Vybírejte pečlivě

Koupě indukčního sporáku vám bude dávat smysl, pokud jste ochotni na začátku vynaložit větší investici, která vám později přinese především úsporu času a provozních nákladů. Při vybírání indukce vás také čeká rozhodování o troubě. Můžete si pořídit buď samotnou indukční desku nebo indukční sporák včetně horkovzdušné, parní nebo multifunkční trouby. Srovnání nabídky a cen jednotlivých indukčních sporáků najdete na cenovyradar.cz.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy