reklama
 
 
Komerční článek - toto je komerční sdělení, Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Do třetice jen to nejlepší, aneb proč milujeme italské červené víno

Foto: HNvino.cz
Psaní o víně je bezedná studnice. Chce to už jen, aby si samotné pití vína osvojilo tuto úžasnou charakteristiku a svět by byl tak mnohem krásnější. Schválně zda umíte pojmenovat jedno italské víno, které udělalo díru do světa? A pokud ano, ochutnali jste jej? A pokud opět ano, vím, že si to budete chtít rychle zopakovat!

Pojďme tedy na to a představme si velkou italskou červenou trojku - Brunello, Barolo a Barbaresco. Z těchto třech krasavců je na první pohled jiné jen Brunello a to odrůdou. Brunello je 100% Sangiovese, zatímco Barolo a Barbaresco jsou z hrozen Nebiolo. Nenechte se zmást, stejná odrůda neznamená stejná chuť. Nuance v růstu, výrobě a archivaci hotové víno otvírají nekonečným světům různorodosti a fascinace.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino je mírně taninové 100% Sangiovese z Toskánka. Projevuje se v nakládané višni, sušeném oreganu a balsamicu. Ve druhé vlně se ponoříte do svěžesti červené papriky, sladkého tabáku, espresa a kůže. Tento poklad je archivován pět až šest let až do stádia Riserva. Vypít byste ho měli do 25 let po archivaci, i když svoji nádheru vám předvede nejlépe po 10 letech odpočinku. Argiano Brunello di Montalcino DOCG ročník 2011 pochází ze sklepů vinařství Argiano a sahá až do roku 1581, kdy patřilo šlechtické rodině Pecci ze Sieny. V průběhu staletí měnil statek majitele z různých šlechtických rodů, až do 19. století, kdy přešel do rukou lady Ersilie Caetani Lovatelli, která s úspěchem představila a uvedla vína Argiano v nejvyšších kulturních kruzích té doby. V roce 1935 se vinařství zúčastnilo se svým Brunellem výstavy II Mostra Mercato dei Vini Tipici d‘Italia pod jménem Fattoria di Argiano. Vinařství Argiano se po roce 1967 stalo součástí historie Brunella di Montalcino a to po založení Brunello Consortia s dalšími historicky prestižními vinařstvími z oblasti. Brunello potěší s bohatě ochuceným červeným masem a omáčkou z rajčat či rajčatovou polévkou. Kořeněné a někdy až bylinkové Brunnelo budete chtít spárovat převážně s bohatou chutí masa a zeleniny.

Barolo vs. Barbaresco

Hlavní rozdíl mezi Barolem a Barbarescem je v půdách. Půda pro Barbaresco je bohatší na živiny a ve výsledku produkuje vinnou révu z méně taniny, na kterých sílu jsme zvyklí u Barola. Obě vína voní po růžích a višňové omáčce a u obou si užijeme dlouhý závěr. U Barbaresca se můžete spolehnout na jemnost na patře, kterou v silně taninovém charakteru Barola nenaleznete. Oba kousky pochází ze známé odrůdy Nebbiolo z italského Piemontu. Této odrůdě se nejlépe daří ve vápenatém slínu. Vápno přidává půdě vyšší pH (více alkalická), která ve výsledku produkuje hrozny s nižším pH (kyselejší). Kyselost je základní složkou pro výrobu vysoce kvalitních vín.

GAJA Barbaresco Piemonte DOGC ročník 2013 je oceněno 93 body od Roberta Parkera a 94 body od Jamese Sucklinga. Vinařství Gaja bylo založeno v roce 1859 Giovannim Gaja. Rodina Gaja si otevřela tavernu v Barbarescu, severovýchodně od města Alba, ve které podávali k jídlům vlastní vína. Teprve v roce 1937 byl název Gaja uveden velkými červenými písmeny na etiketách jejich lahví. V současné době vinařství vyrábí 18 druhů vín, která pocházejí z vinic v Piemontu a Toskánsku, s celkovou roční produkcí 350 tisíc lahví. Barva je tmavá, rubínově červená se stopami fialové. Víno se otevírá komplexní vůní lesních plodů, švestek, lékořice, minerálních a kávových tónů. Na patře hustá struktura, květinové, plné černých bobulí, třešní, malin, pepře, anýzu a se špetkou minerálů a tabáku. Závěr je dlouhý, komplexní s jemnými až hedvábnými tříslovinami a dobrou kyselinkou. Krásně doplní voňavé ragú s kořenovou zeleninou.   

Další rozdíl je v archivaci. Barolo je obvykle archivováno tři roky a Riserva pět let. Barbaresco o něco méně, a to dva a čtyři roky na Riservu. Barolo je asi 50 let starší než Barbaresco a v roce 1850 bylo pojmenováno po urozené Marchese de Barolo. V dobách kdy Barolo dostalo své jméno, byl svět vín jiný od toho dnešního. Barola byly vyrobeny v bohatě sladkém a ovocném stylu. Projevovalo se spíše jako rubínové portské nebo velmi ovocný Shiraz. Damilano Barolo DOCG Brunate ale sladké není. S 95 body od Jamese Sucklinga a 94 body od Wine Advocate se můžete spolehnout na intenzivní sílu tohoto krásného Barola z proslulého vinařství Damilano. Při pití se můžete kochat granátovou barvou s oranžovými odlesky. Aroma je intenzivní s tóny fialek, balsamica a malých červených bobulí. Chuť je elegantní a perzistentní, s nuancemi červeného ovoce, tabáku, lékořice a s vyzrálými lanýži a skořicí. Podávejte s pečení, dušeným hovězím masem, zvěřinou, houbami, lanýži a ochucenými sýry.

Pokud ještě stálé nejste přesvědčeni, naladí Vás jistě cena, která je na HNVino.cz bezkonkurenční na českém trhu. Tyto tři královská vína mají jenom u nás královské ceny, a protože jste evidentně také milovník vína, využijte slevu 10 % na našich stránkách. Při dokončení objednávky zadejte promokód Brunello do políčka Slevový kód a stlačte odeslat. Sleva 10% se Vám odečte z Vašeho košíku.

Příští týden pro Vás v HNvino.cz připravujeme povídání o Johann W bílé cuvee ročník 2014 ze zámeckého vinařství Třebívlice.

reklama
reklama
reklama
komerční sdělení
reklama

Sponzorované odkazy

reklama