Play off hokejové extraligy 2012

Aktualizováno 21. 4. 2012 13:00
Play off hokejové extraligy 2012

Play off je specifická část herního systému hokejové extraligy, která následuje po základní části a rozhoduje o jejim celkovém vítězi. Hraje se vyřazovacím způsobem podle hracího ´pavouka´ určeného podle postavení týmů v tabulce po základní části.

Účastníci play-off 2012 (podle pořadí v základní části)

Sparta
Plzeň
Pardubice
Liberec
České Budějovice
Vítkovice
Zlín
Kometa Brno
Kladno
Třinec

Průběh vyřazovací části 2012

Z prvního místa šla do play-off Sparta Praha, která v prvním kole narazila na Kometu Brno, která prošla z předkola přes Kladno. Do dalšího kola se však dostal překvapivě brněnský tým, který pak v semifinále vyřadil i druhý tým základní části z Plzně a dostal se až do finále. V něm podlehl třetím Pardubicím.

Právě východočeský celek byl blízko vyřazení v prvním kole, kdy v sedmém zápase proti Vítkovicím vyrovnal až půl minuty před koncem a v prodloužení vstřelil vítězný gól. V semifinále pak vyřadil 4:2 na zápasy Liberec, který si v prvním kole hladce 4:0 na zápasy poradil s Českými Budějovicemi.

Finále zahájily doma dvěma zápasy Pardubice a do Brna se jelo za stavu 1:1. Nejprve domácí klub vyhrál první zápas na nájezdy, ve druhém pak po dramatickém průběhu podlehl 5:6. I v Brně si každý z celků připsal po jednom vítězství, kdy nejprve vyhrála domácí Kometa, druhý zápas získaly opět po nájezdech Pardubice. Svůj domácí zápas si pak svěřenci trenéra Pavla Hynka pohlídali a v šestém utkání vyhráli na ledě Brna 5:1, čímž si zajistily svůj šestý, třetí český, titul.

Zajímavosti

Průběh play-off byl ovlivněn řadou sporných verdiktů rozhodčí, které také některé kluby vetovaly. Specifikem se pak stalo dodatečné trestání hráčů za zákroky v zápasech, zřejmě nejdůležitějším bylo potrestání libereckého Jaroslava Kudrny po čtvrtém semifinále s Pardubicemi, kdy právě bývalý pardubický hráč hrál v předchozích duelech klíčovou roli a jeho absence byla považována za jeden z aspektů vyřazení Liberce.

Nejproduktivnějším hráčem play-off se stal brněnský Tomáš Divíšek, který získal 26 bodů za 6 branek a 20 přihrávek, čímž se stal vůbec nejlépe přihrávajícím hráčem v historii play-off. Brněnský forvard také vyhrál hodnocení plus/minus bodů. Nejlepšími střelci byli s osmi brankami brněnští Roman Erat a Tomáš Svoboda a Martin Bartek z Pardubic, nejlepším zadákem vyřazovacích bojů pak jeho spoluhráč Aleš Píša s 12 body. Z týmů, které postoupily do hlavní fáze play-off, měl nejlepší bilanci mezi brankáři Martin Růžička z Pardubic.

Z historie play-off

Vyřazovacím systémem se česká nejvyšší hokejová soutěž poprvé hrála v sezoně 1970/71, kdy titul získala Jihlava. Pravidelně se pak play off hraje od ročníku 1985/86. Premiérovým vítězem play off samostatné české extraligy se v roce 1994 stala Olomouc, vítězem play-off 2012 jsou pak Pardubice.

Do sezony 2005/06 postupovalo přímo do čtvrtfinále play off osm nejlepších mužstev. Od ročníku 2006/07 jen šest, sedmý až desátý tým bojuje o play off v předkole. Předkolo se hraje na tři vítězná utkání; čtvrtfinále, semifinále a finále pak na čtyři.

Vítězové české extraligy (včetně roku 2012): 6x Vsetín, 4x Sparta, 3x Pardubice, 2x Slavia, 1x Zlín, Karlovy Vary, Olomouc a Třinec.

 

Právě se děje

Další zprávy