Mistrovství světa v ledním hokeji 2012

Aktualizováno 2. 5. 2012 14:16
Informace o mistrovství světa v ledním hokeji 2012

Mistrovství světa v ledním hokeji se v roce 2012 uskuteční ve dnech 4. - 20. května 2012 ve švédském Stockholmu a finských Helsinkách. Hrát se bude v halách Globen a Hartwall Aréna.

Základní část turnaje odehrají celky nově ve dvou skupinách po osmi. Skupinu A (Helsinky) tvoří Spojené státy, Kanada, Slovensko, Finsko, Švýcarsko, Bělorusko, Francie a Kazachstán, skupinu B (Stockholm) Česká republika, Švédsko, Rusko, Německo, Norsko, Lotyšsko, Dánsko a Itálie.

Do vyřazovací části, která začíná 17. května, postupují čtyři nejlepší celky z každé skupiny, pro týmy na 5. - 8. místě turnaj končí, přičemž týmy z posledního místa automaticky sestupují do divize I. Ve čtvrtfinále se již nehraje skupinově, ale utkají se spolu celky ze skupiny (tedy A1 - A4, A2 - A3, B1 - B4 a B2 - B3), od semifinále se již zápasy hrají křížově. Finále je na pořadu 20. května od 19 hodin.

Vítězství na mistrovství světa obhajují Finové, novými celky z divize I jsou Itálie a Kazachstán, do divize I sestoupilo Rakousko a Slovinsko. Maskotem turnaje je pták HockeyBird.

Z historie

První mistrovství světa se uskutečnilo v roce 1920 v Antverpách jako součást olympijských her, samostatně se hraje od roku 1972. Nejúspěšnějším týmem co do zisku zlatých medailí je Rusko/Sovětský svaz (25), nejvíce medailí však získala Kanada (46). Československo/Česká republika získala dvanáct titulů a zároveň je nejúspěšnějším celkem v počtu získaných bodů (806). Nejčastěji se mistrovství světa konalo ve Švýcarsku a Švédsku (10 krát), Československo hostilo setkání nejlepších hokejových týmů osmkrát. Mistrovství světa v roce 2012 je celkově 76. v pořadí, následovat jej budou v dalších letech opět Stockholm a Helsinky, následně běloruský Minsk a v roce 2015 se MS uskuteční v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy