Tomáš Rosický

31. 1. 2012 12:12
Profil českého fotbalového záložníka Tomáše Rosického

Tomáš Rosický je momentálně asi nejlepší český fotbalista, kapitán reprezentace a záložník anglického Arsenalu Londýn.

Klubová kariéra

Počátek kariéry Tomáše Rosického je spjat se Spartou Praha, kam přestoupil již v osmi letech z ČKD Kompresory. Do základní sestavy áčka letenského klubu se dostal již v osmnácti letech a již tehdy oslňoval výjimečnou kreativitou a přehledem, na své mládí neobvyklým. Dres Sparty oblékal tři roky a během 41 utkání vstřelil osm branek.

Jeho talent nemohl uniknout skautům z nejlepších evropských soutěží a vítězem pomyslného dostihu o talentovaného mladíka se stala německá Borussia Dortmund, kam Rosický přestoupil v roce 2001 za 14,5 milionu euro. V německé bundeslize svůj talent rozvinul naplno a získal si srdce fanoušků vestfálského klubu. Na západě Německa odehrál Rosický pět sezón, ve kterých nastoupil ke 149 utkáním a devatenáctkrát skóroval. Tím však jeho hvězdná kariéra neskončila, protože si jej vyhlédl jeden z nejslavnějších klubů na světě Arsenal Londýn, kam Rosický přestoupil v roce 2006. Smlouvu, za kterou musel Arsenal zaplatit Dortmundu 10 milionů eur, podepsal Rosický na čtyři roky a následně jí v roce 2010 prodloužil na další období.

Slibně rozjetou kariéru však zabrzdilo zranění na začátku roku 2008, které na rok a půl odtrhlo Rosického od fotbalu a stálo jej dokonce start na evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku. Na hřiště se vrátil až v září 2009. Za Arsenal hraje Rosický i dnes (začátek roku 2012), spekuluje se však o jeho odchodu. Do konce ledna 2012 sehrál za londýnské Kanonýry 148 zápasů, v nichž vsítil 17 branek.

Reprezentační kariéra

Reprezentační kariéru zahájil Rosický již v roce 2000 zápasem proti Irsku (2:3) a postupně se propracoval v oporu národního týmu. Zahrál si na evropském šampionátu v letech 2000 a 2004, kde se český tým dostal do semifinále (a získal bronz), a svým gólem v baráži proti Norsku se zasadil o postup na mistrovství světa v roce 2006. Zde také vstřelil dva góly v úvodním zápase proti USA. Rosický má v reprezentačním dresu na svém kontě do začátku roku 2012 dohromady 85 utkání a 20 vstřelených branek. Je takřka jisté, že bude členem týmu na evropském šampionátu v Polsku a Ukrajině, kam se český tým kvalifikoval po úspěšné baráži proti Černé Hoře.

Největší úspěchy

Kromě reprezentačních úspěchů má Rosický ve své sbírce také tři české tituly se Spartou Praha, jeden německý s Dortmundem, se kterým se také dostal do finále Poháru UEFA v roce 2002. Je také držitelem Zlatého míče pro nejlepšího českého fotbalistu za roky 2002 a 2006.

Zajímavosti

Rosického bratr Jiří je taktéž bývalý vynikající fotbalista, který působil v Atléticu Madrid, jeho kariéru však zabrzdilo zranění.

Rosického partnerkou je druhá vicemiss České republiky z roku 2002 Radka Kocurová.

Rosický, přezdívaný také Rosa nebo Malý Mozart, měří 178 centimetrů a váží 68 kilogramů. Jeho nejčastějším postem je střední (podhrotový) záložník, který vydatně podporuje útočnou fázi hry. Rosický je však platným hráčem také v defenzivě a při zahrávání standardních situací.

 

Právě se děje

Další zprávy