Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

4. 2. 2012 0:47
Základní informace o mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012

Čtrnáctý evropský šampionát ve fotbale hostí od 8. června do 1. července 2012 Polsko a Ukrajina. Hrát se bude ve čtyřech skupinách po čtyřech účastnících na osmi stadionech - Varšavě, Gdaňsku, Vratislavi, Poznani v Polsku a Kyjevě, Charkově, Doněcku a Lvově na Ukrajině.

Mužstva musela projít před závěrečným turnajem rok a půl trvající kvalifikací, ze které vzešlo 14 nejlepších mužstev starého kontinentu, ke kterým se přidají hostitelské země Polska a Ukrajiny. Dá se říci, že účast si zajistily všichni papíroví favorité, včetně silných Španělů, Angličanů, Francouzů, Italů, Nizozemců či Němců, překvapením jsou snad neúčast severského Norska, Turecka či Švýcarska. K tahákům základních skupin bude patřit (kromě skupiny A s českým týmem), zápas skupiny B mezi Nizozemskem a Německem (13. června), utkání skupiny C mezi posledními mistry Evropy Španěly a mistry světa z roku 2006 Italy (10. června) a zápas skupiny D mezi Francií a Anglií (11. června).

Skupinová fáze skončí 19. června a po ní následuje klasický vyřazovací systém, v němž spolu ve čtvrtfinále hrají do kříže dva nejlepší celky skupin A a B, resp. C a D, přičemž pro případné semifinále připadne (v případě postupu favoritů) na vítěze skupiny A vítěz skupiny C, resp. na vítěze skupiny B vítěz skupiny D. Čtvrtfinálové zápasy jsou na programu ve dnech 21. - 24. června, semifinále 27. a 28. června a finále pak 1. července v Kyjevě.

Pro šampionát byli vybráni hlavní rozhodčí z dvanácti evropských zemí, včetně Brita Howarda Webba, Němce Wolfganga Starka, Španěla Carlose Velasca Carballa či Maďara Viktora Kassaie, který rozhodoval finále Ligy mistrů 2011. Mezi čtyřmi čtvrtými rozhodčími je také český zástupce Pavel Královec.

Oficiálními maskoty turnaje jsou postavičky Slavek a Slavko, motto turnaje zní "Tvoříme minulost společně". Evropský šampionát se bude hrát s míči Adidas Tango 12.

Euro 2012 - program, výsledky, skupiny a rozlosování EURO 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy