AC Milán

Aktualizováno 17. 2. 2012 15:42
Italský velkoklub AC Milán je několikanásobným vítězem Ligy mistrů, Superpoháru UEFA, již zrušených Poháru vítězů pohárů a Interkontinentálního poháru i italské ligy a poháru.

Italský fotbalový velkoklub AC Milán ve vlastnictví Silvia Berlusconiho je několikanásobným vítězem Ligy mistrů, Superpoháru UEFA, již zrušených Poháru vítězů pohárů a Interkontinentálního poháru i italské ligy a poháru.

Tým AC Milán bývá někdy označován také jako "Rossoneri" ("Červeno-černí") nebo "il Diavolo" ("Ďábel").

Na svém kontě měla (k září 2011) sedm trofejí za vítězství v Lize mistrů, dvě vítězství v Poháru vítězů pohárů, pět Superpohárů UEFA, 18 ligových vítězství (poslední z května 2011) a tři výhry v italském poháru.

Mezi hlavní hvězdy patří například Filippo Inzaghi, Zlatan Ibrahimović nebo Gennaro Gattuso.

Milánský fotbalový klub založila, v prosinci 1899, skupina anglických obchodníků vedených Alfredem Edwardsem. I přes to, že od roku 1926 disponoval tým skvělým stadionem San Siro, trvalo mu více jak půl století, než začal dosahovat významnějších výsledků.

Prvního vítězství v Sérii A dosáhlo mužstvo z Milána v sezóně 1950/1951. Ve finále Ligy mistrů se mužstvo ocitlo poprvé v roce 1958, kdy nakonec prohrálo s Realem Madrid.

V polovině osmdesátých let se o proměnu klubu postaral nový majitel Silvio Berlusconi - trojice Nizozemců Ruud Gullit, Marco van Basten a Frank Rijkaard pod vedením Arriga Sacchiho pomohla Milánu vyhrát Pohár mistrů evropských zemí (předchůdce Ligy mistrů) v letech 1989 a 1990 a posléze v sezóně 1991/1992 titul v Sérii A. Zatímco ještě v roce 1993 utrpěl Milán finálovou porážku od Marseille, v následujícím roce rozdrtil Barcelonu 4 - 0.

Pod vedením trenéra Carla Ancelottiho získal AC Milán další triumf v Sérii A a dva další v Lize mistrů. V roce 2010 nastoupil na trenérský post Massimiliano Allegri.

 

Právě se děje

Další zprávy