Extraliga ledního hokeje

Aktualizováno 28. 2. 2021 14:54
Extraliga ledního hokeje je nejvyšší profesionální soutěží mužů v Česku. Vítěz získává titul "Mistr České republiky v ledním hokeji".
Jaromír Jágr v zápase 52. kola extraligy Litvínov - Kladno
Jaromír Jágr v zápase 52. kola extraligy Litvínov - Kladno | Foto: Tomáš Liška

Extraliga ledního hokeje (ELH) je nejvyšší profesionální klubová soutěž v ledním hokeji mužů hraná na území České republiky. Její vítěz si každoročně odnáší titul Mistr České republiky v ledním hokeji.

Extraligu pořádala do roku 2012 Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a od sezony 2011/2012 nese oficiální název Tipsport extraliga ledního hokeje. V letech 2003 až 2006 byl Tipsport hlavním partnerem, od sezony 2011/2012 je generálním partnerem extraligy. Od ročníku 2012/2013 řídí soutěž Český svaz ledního hokeje.

Systém soutěže

Extraliga se dělí na dvě části - dlouhodobou a závěrečnou (play-off). Kromě toho týmy, které se po základní části umístily na sedmém až desátém místě, hrají o účast v play-off (sedmý s desátým, osmý s devátým, na tři vítězné zápasy), kam postoupí dva úspěšnější týmy.

Základní část

Mužstva na jedenáctém až čtrnáctém místě se ještě čtyřkolově utkají každý s každým a získané body se přičtou k těm z dlouhodobé části soutěže. Tým, který skončí na čtrnáctém místě poté hraje o udržení v extralize s vítězem první ligy - hraje se na čtyři vítězná utkání.

V dlouhodobé části se týmy čtyřikrát setkají každý s každým, takže každý tým sehraje 52 zápasů za sezonu.

Za vítězství v základní hrací době získává tým tři body, za nerozhodného stavu získává každé mužstvo po jednom bodu - další bod získá za vítězství v prodloužení (hraje se pět minut) nebo po samostatných nájezdech.

Play-off

Vždy hraje nejlépe umístěný tým s nejhůře umístěným, druhý nejlepší s druhým nejhorším a tak dále. Všechny duely se hrají na čtyři vítězná utkání. První dva zápasy se hrají na hřišti lepšího týmu, další dva na hřišti toho horšího. Poté se hraje již střídavě po jednom utkání na každém z hřišť.

 

Právě se děje

Další zprávy