Krajské volby 2012 v Olomouckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 14:13
O složení krajského zastupitelstva Olomouckého kraje rozhodly volby 12. a 13. října 2012.
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

O složení krajského zastupitelstva Olomouckého kraje rozhodly volby 12. a 13. října 2012. S 26, 7 procenty hlasů vyhrála ČSSD, hned za ním je s 22, 82 procenty hlasů KSČM. Dále následovala strana Koal-OIK s 11 procenty hlasů, ODS s 10, 91 procenty hlasů, TOP+STAN s 6, 16 procenty hlasů a NEZ s 4, 95 procenty hlasů.

Rozdělení mandátů dopadlo takto: ČSSD získala 19 mandátů, KSČM 16 mandátů, ODS 8 mandátů, Koal-OIK 8 mandátů a TOP+STAN 4 mandáty.

V Olomouckém kraji vznikla po volbách koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem se stal lídr kandidátky ČSSD Jiří Rozbořil. Socialisté v radě obsadili devět křesel a komunisté dvě.

Nejvíce hlasů, 5169 získal Jiří Rozbořil z ČSSD, hned za ním je jeho stranický kolega Martin Tesařík s 4390 hlasů. Trojici uzavírá Marian Jurečka z Koal-OIK s 3748 hlasů.

Lidovci do čela kandidátky postavili místopředsedu KDU-ČSL Martina Jurečku. Ve volbách se spojili se Stranou zelených v Koalici pro Olomoucký kraj se starosty.

Občanská demokratická strana (ODS) na první místo kandidátky dosadila předsedkyni občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti Markétu Záleskou, která se v rámci podzimních krajských voleb ucházela o post hejtmana Olomouckého kraje.

Místní organizace ČSSD v Olomouckém kraji zvolila jako lídra kandidátní listiny pro krajské volby 2012 provozního náměstka ředitele olomoucké fakultní nemocnice a zastupitele Olomouce Jiřího Rozbořila.

TOP 09 a Starostové na post hejtmana navrhovali lídra své kandidátky Bořivoje Šarapatku, profesora Palackého univerzity. KSČM vedl dosavadní člen Finančního výboru zastupitelstva města Alexander Černý.

Mezi další kandidující strany a hnutí pro Krajské volby 2012 patřili Česká pirátská strana, DSSS, Koruna česká, Moravané, Národní socialisté - levice 21. století, Nezávislá volba, Nezávislí, Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska, Zemanovci, Strana soukromníků ČR, Strana svobodných občanů, Suverenita a Volte Pravý Blok.

V minulých krajských volbách zvítězila v Olomouckém kraji ČSSD. Od voličů dostala bezmála 40 procent hlasů, což jí vyneslo 27 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhá ODS má 13 zastupitelů, třetí komunisté získali deset mandátů. Pět křesel dostala KDU-ČSL. V opozici zůstali jen komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy