Krajské volby 2012 - TOP 09 a STAN v Olomouckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 14:39
Lídrem kandidátní listiny ODS pro krajské volby 2012 se v Olomouckém kraji stal poslanec Bořivoj Šarapatka, který kandidoval na post hejtmana kraje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Strana TOP+STAN skončila v Krajských volbách 2012 na 5. místě. Strana získala 6, 16 hlasů a tedy celkem 4 mandáty. Nejvíce preferenčních hlasů obdržel Bořivoj Šarapatka, 1140 preferenčních hlasů.

Do mandátních křesel tedy usednou za stranu:

Radek Brázda, Jitka Chalánková, Blanka Kolečkářová a Bořivoj Šarapatka

Volbu lídra v TOP 09 provázelo složité jednání ohledně účasti europoslance Jana Březiny. ten však účast v podzimních krajských volbách 2012 zcela odmítl s odůvodněním, že po určitý čas nechce vystupovat pod žádnou politickou stranou. Nakonec se strany TOP 09 a STAN v Olomouckém kraji dohodli na společném lídrovi Bořivojovi Šarapatkovi. Spolupracující strany se v rámci kampaně chtějí zaměřit zejména na regionální otázky.

Lídrem kandidátní listiny ODS pro krajské volby 2012 se v Olomouckém kraji stal poslanec Bořivoj Šarapatka, který tak kandidoval na post hejtmana kraje. Pod dvojkou na kandidátce občanské demokracii voliči nalezli starostu Troubek Radek Brázda. Volby proběhly 12. a 13. října.

V posledních krajských volbách, které se uskutečnily v roce 2008, zvítězila v Olomouckém kraji ČSSD. Od voličů dostala bezmála 40 procent hlasů, což jí vyneslo 27 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhou nejúspěšnější stranou se stala ODS s 13 zastupiteli, třetí komunisté získali deset mandátů. Pět křesel dostala KDU-ČSL. V opozici zůstali jen komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy