Krajské volby 2012 - ČSSD v Ústeckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 19:55
Do čela kandidátní listiny ČSSD v Ústeckém kraji byla zvolena současná hejtmanka Jana Vaňhová, která se zároveň pokusí obhájit hejtmanský post.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

V krajských volbách si ČSSD nevedla vůbec špatně, ale Ústecký kraj je jedním, kde jasné vítězství z minula nezopakovala. Skončila na druhém místě s 16,13 % (13 mandátů) za komunistickou stranou. Jana Vaňhová obdržela v tomto kraji největší množství preferenčních hlasů.
Do zastupitelstva jdou: Pavel Csonka, Arno Fišera, Petr Husák, Petr Jakubec, Martin Klika, Tomáš Kříž, Josef Macík, Jan Mareš, František Pelant, Martin Strakoš, Jan Szántó, Jana Vaňhová a Dagmar Waicová.

Pozicí sociální demokracie v Ústeckém kraji v poslední době značně otřáslo velké množství afér. Vicehejtman Pavel Kouda ztratil důvěru hlavně vinou rozporuplného rozdělování dotací z fondu hejtmanky kraje. Z něj měly milionové dotace získávat zejména firmy spřízněné s ČSSD. Právě Kouda také nečekaně podepsal návrh ministerstvu průmyslu, který doporučuje prolomení těžebních limitů v Podkrušnohoří a Beskydech. Vedení krajské sociální demokracie přitom slibovalo, že ohledně limitů vypíše referendum.

Do čela kandidátní listiny ČSSD v Ústeckém kraji pro krajské volby 2012 byla zvolena současná hejtmanka Jana Vaňhová. Na druhém místě kandidátky byl náměstek hejtmanky Pavel Kouda, na třetím se objevil Arno Fišer, který kromě funkce náměstka hejtmanky působí také jako předseda regionální rady ČSSD. Následuje primátor Děčína František Pelant, pod pětkou bude vystupovat Jan Szántó z Litoměřic. Volby proběhly 12. a 13. října.

V posledních krajských volbách, které se konaly roku 2008, získala sociální demokracie v Ústeckém kraji třetinu z celkového počtu hlasů a obsadila tak 22 křesel v krajském zastupitelstvu.

 

Právě se děje

Další zprávy