Krajské volby 2012 - ČSSD v Libereckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 19:50
Do čela sociální demokracie v Libereckém kraji byla zvolena Lenka Kadlecová, která tak vystřídá předchozího lídra Stanislava Eichlera.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Volby do zastupitelstev českých krajů konané v roce 2012 skončily. ČSSD v Libereckém kraji nevyšla vítězně, přestože v devíti krajích se jí opět dařilo. Skončila až na čtvrtém místě s 13 % hlasů a 7 mandáty (Zdeněk Bursa, Radek Cikl, Lenka Kadlecová, Pavel Petráček, Vít Příkaský, Martin Sepp, Romana Žatecká).

V Libereckém kraji získalo největší počet hlasů a tím pádem i mandátů uskupení Starostové pro Liberecký kraj, což je jediný případ, kdy se zadařilo jiné než některé z poslaneckých či exposlaneckých stran. Jejich zisk činí 22,2 % a 13 křesel. Na druhém místě skončila KSČM s 18 % (10 křesel), na třetím Strana zelených a Změna pro Liberecký kraj s 16,85 % (10 křesel). Do zastupitelstva se ještě dostala ODS s 9,3 % (5 křesel).

Volební účast byla 38,55 %.

V Libereckém kraji se během listopadu 2011 objevilo obvinění několika členů ČSSD, a to zejména ze strany krajského zastupitele Martina Půty a ze sdružení Starostové pro Liberecký kraj. Obvinění se týkalo údajně nezákonného pobírání odměn pro členy dozorčí rady v Krajské nemocnici Liberec, které se týkalo několika politiků. Zastupitelé z řad ČSSD na sebe upoutali pozornost také během schvalování trasy čtyřproudé silnice R35. Před volbami se sociální demokraté stavěli proti severní variantě silnice, nakonec se ovšem k návrhu přiklonili a došlo k jeho přijetí.

Do čela sociální demokracie v Libereckém kraji byla zvolena Lenka Kadlecová, která tak střídá předchozího lídra Stanislava Eichlera, i když už nejspíš ne v pozici hejtmanky. Na druhém místě se objevilo jméno krajního radního pro sociální věci Pavel Petráček, následuje Romana Žatecká z České Lípy. Pod čtyřkou bude vystupovat hejtmanův náměstek pro školství Radek Cikl a první pětici uzavírá radní pro dopravu Martin Sepp.

Volby proběhly 12. a 13. října roku 2012.

V posledních krajských volbách roku 2008 získala ČSSD v Libereckém kraji nejvíce mandátů ze všech zúčastněných stran. Celkem 15 zastupitelů tak sociální demokracii vyšvihlo do čela kraje, kterému vládne prostřednictvím menšinové vlády se stranou SOS, kdy ČSSD i SOS spoléhají na podporu komunistů.

 

Právě se děje

Další zprávy