Komunální volby v Praze 2010: Kaplického knihovna

15. 9. 2010 17:02
Architekt Jan Kaplický vyhrál mezinárodní soutěž na projekt nové budovy Národní knihovny v roce 2007, stavět se ale nakonec - zejména kvůli odporu ODS - nezačalo.
Kaplického knihovna.
Kaplického knihovna. | Foto: Future Systems

Architekt Jan Kaplický vyhrál mezinárodní soutěž na projekt nové budovy Národní knihovny v roce 2007, stavět se ale nakonec - zejména kvůli odporu ODS - nezačalo. A podle všeho se s blobem, jak se začalo knihovně přezdívat, nepočítá ani v následujících čtyřech letech. Až na ODS sice všechny strany Kaplického projekt podporují, byť některé nesouhlasí s umístěním na Letné, stavbu ale podmiňují tím, že ji musí zaplatit stát. Vláda Jana Fischera však financování tohoto projektu zastavila a peníze přesunula na revitalizaci Klementina a na dostavbu depozitáře v Hostivaři. Současný ministr kultury Jiří Besser není proti oživení Kaplického projektu, upozorňuje ale na to, že minimálně v nejbližších dvou letech na něj nebudou peníze.

ODS: "Postoj ODS Praha se nemění, nepodporuje realizaci Kaplického projektu na Letné," zní jasné slovo strany, která Kaplického projekt zastavila. Nyní přehazuje rozhodnutí na stát. Upozorňuje, že Národní knihovna není pražskou, ale státní institucí. K nové stavbě je ale ODS nevstřícná nadále. "Stát jako prioritu definoval rekonstrukci Klementina, postupuje zde ve shodě s hlavním městem," píše ODS. I Pražané se jednoznačně vyslovili pro to, aby Letná zůstala parkem a je proti jakýmkoli stavbám v tomto prostoru, i když specificky Kaplického projekt měl a má své příznivce, vzkazuje ODS voličům.

TOP 09: Pro stranu není Kaplického knihovna tématem pražské komunální kampaně, neboť "stavba nové budovy Národní knihovny je státní investicí". Vzápětí ale TOP 09 ujišťuje, že projektu Kaplického knihovny fandí. "Jsme připraveni pro její realizaci vytvořit podmínky z hlediska územního plánování, pozemků pro stavbu a veřejného projednání (územní rozhodnutí a stavební povolení)," píše svým voličům.

VV: Odtud také zní jasná odpověď: "Podporujeme výstavbu nové budovy Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Preferujeme původní lokalitu na Letné, ale případně se nebráníme diskuzi o jiném umístění nové budovy."

ČSSD: Strana je jednoznačně pro oživení Kaplického projektu, ať už na Letné nebo někde jinde. "Praha potřebuje takové stavby," hlásí ČSSD. Připomíná však, že financování případné stavby musí zajistit primárně stát a Praha může přispět zejména tím, že poskytne pozemky a potřebnou infrastrukturu.

KSČM: Komunisté nemají vůči Kaplického projektu "vážnější výhrady", ale.... "Jeho umístění na Letenské pláni je architektonicky, památkově a urbanisticky špatné. V případě této stavby je nutno vyhledat vhodnější umístění (např. Vypich - stejná orientace objektu s pohledem na jih na lesopark Cibulka), kde nenaruší historické panorama Prahy a zapadne do okolní výstavby." I komunisté upozorňují na peníze, které by stavba stála. Strana podporuje i rekonstrukci Klementina, ale za podmínky, že to budovu nezmění. "Navrhovaný nový moderní vstup z Platnéřské ulice považujeme za nevhodný a nepotřebný," říkají komunisté.

SZ/SNK-ED: "Podporujeme výstavbu nové budovy Národní knihovny podle vítězného projektu architekta Jana Kaplického a jeho studia Future Systems, neboť věříme, že Praha není skanzen," píše koalice. Novou, moderní a dynamickou architekturu hlavní město podle ní potřebuje. "S ohledem na blízkost mimoúrovňové křižovatky tunelu Blanka považujeme původní návrh na umístění na Letné za nereálný," uvedla koalice.

Projděte si srovnání předvolebních slibů také v dalších oblastech

 

Právě se děje

Další zprávy