Vládní krize a zvýšení DPH

9. 11. 2012 14:52
Přibližně na začátku září se kolem sporu o daňový balíček vykrystalizovala skupina "rebelujících" poslanců odmítajících zejména zvýšení DPH o jeden procentní bod a takzvanou "milionářskou" daň.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Přibližně na začátku září se kolem sporu o daňový balíček (který byl předtím pracně koaličně dojednán) vykrystalizovala skupina "rebelujících" poslanců odmítajících zejména zvýšení DPH o jeden procentní bod a takzvanou "milionářskou" daň - tedy progresivní zdanění osob s příjmy nad sto tisíc. Mezi rebely patřil Petr Tluchoř, jenž byl považován za neoficiálního lídra, Jan Florián, Radim Fiala, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla a Ivan Fuksa.

Jelikož se koalice bez jejich hlasů neobešla, následovalo ustanovení pracovní komise, které se však nepodařilo kompromis mezi oběma stranami dojednat. Vláda se rozhodla spojit hlasování o balíčku s hlasováním o důvěře vládě.

Spor vyvrcholil na kongresu ODS v Brně, kde se "rebelové" naposledy pokusili získat na svou stranu ostatní spolustraníky - Ivan Fuksa dokonce napřímo vyzval Petra Nečase v souboji o post předsedy strany - avšak neúspěšně.

Jednání potom pokračovala, ale bez výsledku. Trojice rebelů – Tluchoř, Fuksa a Šnajdr – se proto rozhodla složit poslanecký mandát. Místo nich usedli do poslaneckých lavic náhradníci, kteří vládu podpoří. Flórián s Úlehlou se nakonec rozhodli pro balíček hlasovat, Fiala oznámil, že se hlasování zdrží.

Daňový balíček by tedy měl projít bez dalších problémů. Vláda tak znovu získá důvěru a přežije i tuto krizi. Premiér Nečas už oznámil, že DPH se od ledna zvýší na 21 a 15 procent (ze současných 20 a 14 procent). Zároveň se zvýší zdanění osob s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně nebo se omezí paušály pro živnostníky.

S daňovým balíčkem nesouhlasil také Boris Šťastný, který je také poslancem za ODS. Šťastný se však rozhodl respektovat většinový názor strany a pro daňový balíček zvedne ruku.

Novými poslanci ve sněmovně jsou: Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek, který byl v květnu 2012 nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení pro podezření z korupce.

 

Právě se děje

Další zprávy