Věra Jourová - eurokomisařka

Aktualizováno 26. 8. 2017 16:14
Věra Jourová je od roku 2014 českou eurokomisařku, předtím byla ministryní pro místní rozvoj ve vládě Bohuslava Sobotky.
Věra Jourová.
Věra Jourová. | Foto: ČTK

Hnutí ANO získalo Věru Jourovou pro pozici lídryně v Kraji Vysočina v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny konaných 25. a 26. října 2013. Ona patří k úspěšným kandidátům, stala se poslankyní, na Vysočině 2 816 preferenčních hlasů.

V současnosti je také 1. místopředsedkyní hnutí ANO.

Ve středu 29. ledna 2014 byla jmenována ministryní pro místní rozvoj ve vládě Bohuslava Sobotky. Tento post oficiálně opustila 3. října 2014, v době, kdy probíhaly slyšení před výbory evropského parlamentu. Jourová totiž byla nominována za ČR na post eurokomisařky v nové komisi Jeana-Claudea Junckera. Má ji připadnout oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví. Získala nakonec podporu všech čtyř výborů, před nimiž se musela obhájit.

Ze životopisu

Jourová působila převážně v regionální politice se specializací na čerpání peněz z evropských fondů. Pozice náměstkyně ministra pro místní rozvoj ji přivedla do vazby v roce 2006, kdy čelila obvinění z korupce, které se neprokázalo. Nepravomocný rozsudek z dubna 2014 ji přiřkl náhradu za pobyt ve vazbě ve výši 2,7 milionu korun.

V rodné Třebíči se začal angažovat po roce 1991, kdy nejprve nastoupila do Městského kulturního střediska. Spravovala integraci tamních kulturních institucí. Následně přešla do městského úřadu, kde se jako tajemnice např. zasadila o obnovu židovských čtvrtí, které jsou nyní součástí kulturního dědictví UNESCO.

Po roce 2000 začala pracovat i v soukromém sektoru jako konzultantka - ve firmě DHV ČR. Od roku 2001 působila jako vedoucí na Krajském úřadě kraje Vysočina v odboru pro regionální rozvoj. V letech 2004-2006 byla náměstkyní na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Politická příslušnost

V roce 2002 vstoupila Věra Jourová do České strany sociálně demokratické, v níž setrvala čtyři roky. V roce 2009 se přidala k Evropské demokratické straně, za niž kandidovala do Evropského parlamentu. V roce 2010 se objevila na středočeské kandidátce KDU-ČSL, stále však jako členka EDS.

Od roku 2012 působí v hnutí ANO.

Mylné obvinění z korupce

V říjnu 2006 byla Věra Jourová zadržena na letišti při návratu ze služební cesty. Byla obviněna z přijetí úplatku ve výši dvou milionů korun. Měla být součástí tzv. budišovského gangu, který měl zneužívat dotace z Evropské unie. Obvinění vůči ní vycházelo ze slov architekta Marka Říčaře a budišovského starosty Ladislava Péti, kteří zakládali inkriminovanou firmu, která se ucházela o dotace.

Ve vazbě byla Jourová držena 33 dní. Nedostatek důkazů zastavil její vyšetřování. Nepodložené obvinění jí způsobila několik problémů včetně poničené reputace. Zatímco Obvodní soud pro Prahu 2 v roce 2011 rozhodl o odškodnění ve výši 3,6 milionů korun a omluvě, další soudní jednání však vedla v roce 2013 až k Nejvyššímu soudu, který označil nárok na náhradu nemajetkové újmy a omluvu za promlčený. Obvodní soud pro Prahu 2 potom v dubnu 2014 znovu potvrdil náhradu, tentokrát ve výši 2,7 milionu korun.

Osobní život

Věra Jourová se narodila v srpnu 1964 v Třebíči. Má dvě děti. V roce 1991 dostudovala obor Teorie kultury na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, v roce 2012 pak absolvovala ještě Právnickou fakultu téže univerzity.

 

Právě se děje

Další zprávy